Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według klasycznego przepisu, czyli z samym jabłkiem. Dodatek sera białego sprawia, że zyskają nie tylko na smaku, ale też będą delikatni wilgotne w środku.
Z poniższych składników powinno nam wyjść około 20 małych placuszków, spokojnie najedzą się tym 3 osoby. Racuchy możemy podać klasycznie z cukrem pudrem lub np. z czekoladą czy ulubioną konfiturą, bądź też ze świeżymi sezonowymi owocami.
Składniki na racuchy z twarogiem – przepis
Na 20 średniej wielkości racuchy, potrzebować będziemy:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 250 g twarogu
- 2 średnie jabłka
- dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia i ulubione dodatki (cukier puder, owoce)
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie racuchów krok po kroku – przepis
Krok 1. Przygotowanie racuchów zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka umieszczamy w misie miksera i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy oraz zwykły cukier. Całość ubijamy do rozpuszczenia się cukru.
Krok 2. Do miski przesiewamy przez sitko mąkę wymieszana wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka oraz twaróg, wcześniej rozgnieciony dokładnie widelcem. Po wymieszaniu składników dodajemy białka. Delikatnie mieszamy tylko do czasu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
Krok 3. Jabłka obieramy i kroimy na drobna kostkę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 4. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy po czubatej łyżce ciasta na jeden racuch. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu pozostawiamy racuchy na papierowym ręczniku, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem lub np. owocami. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>