Przepis na racuchy z białym serem – dobre na śniadanie lub obiad

Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według klasycznego przepisu, czyli z samym jabłkiem. Dodatek sera białego sprawia, że zyskają nie tylko na smaku, ale też będą delikatni wilgotne w środku.

Z poniższych składników powinno nam wyjść około 20 małych placuszków, spokojnie najedzą się tym 3 osoby. Racuchy możemy podać klasycznie z cukrem pudrem lub np. z  czekoladą czy ulubioną konfiturą, bądź też ze świeżymi sezonowymi owocami.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki na racuchy z twarogiem – przepis

Na 20 średniej wielkości racuchy, potrzebować będziemy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g twarogu
  • 2 średnie jabłka
  • dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia i ulubione dodatki (cukier puder, owoce)

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczne, pyszne domowe rogaliki z nadzieniem - przepis

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie racuchów krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowanie racuchów zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka umieszczamy w misie miksera i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy oraz zwykły cukier. Całość ubijamy do rozpuszczenia się cukru.

Krok 2. Do miski przesiewamy przez sitko mąkę wymieszana wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka oraz twaróg, wcześniej rozgnieciony dokładnie widelcem. Po wymieszaniu składników dodajemy białka. Delikatnie mieszamy tylko do czasu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 3. Jabłka obieramy i kroimy na drobna kostkę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Krok 4. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy po czubatej łyżce ciasta na jeden racuch. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu pozostawiamy racuchy na papierowym ręczniku, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem lub np. owocami. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here