Krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą to z pewnością jedno z najsmaczniejszych dań jakie przygotowuję dla swojej rodziny. Czasem nadchodzą dni, że brak mi czasu na zrobienie obiadu, właśnie wtedy z pomocą przychodzi przepis na krokiety, a wszyscy zajadają, aż im się uszy trzęsą!
Kiedyś kupowałam gotowe krokiety w sklepie, jednak od dłuższego czasu zrezygnowałam z tego. Wykonanie krokietów z domowego przepisu jest nie tylko bardzo szybkie, ale przede wszystkim o wiele zdrowsze. Ponadto mamy dowolność w wyborze składników, którymi nadziejemy nasze naleśniki. Dziś podzielę się z Wami przepisem na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą, takiego smaku z pewnością nie poznacie kupując gotowe krokiety!
Składniki na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą
Przygotowywanie krokietów z naszego przepisu jest banalnie proste i szybkie, a składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności musimy zrobić naleśniki, a następnie farsz, którym je nadziejemy. Krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą świetnie nadają się na obiad, kolację lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2,5 szklanki mąki
Farsz:
- 6-7 dużych pieczarek
- 2 żółte papryki
- 2 średnie cukinie
- 1 marchewka
- biała część pora
- ser mozzarella
- sól
- pieprz
- wegeta
- ząbek czosnku
- bazylia
- natka
- oregano
*Szklanka 250 ml
Krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek musimy przygotować ciasto na naleśniki, aby to zrobić łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. W zależności od konsystencji ciasta naleśnikowego można dodać nieco więcej mąki lub trochę wody. Potem smażymy naleśniki na patelni.
Krok 2. Następnie umyj i pokrój na drobną kostkę pieczarki i paprykę. Marchew i cukinie również umyj i obierz, ale następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na drobne kawałki.
Krok 3. Podsmaż pieczarki, potem dodaj pora, paprykę oraz cukinię z marchewką. Całość dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Następnie farsz na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą podduś nieco by odparował nadmiar wody.
Krok 4. Na sam koniec dodaj wiórki mozzarelli, a potem całość wymieszaj i nałóż po łyżce do każdego z naleśników.
Krok 5. Krokiety zawiń, potem namocz w rozmąconym jajku z mlekiem. Następnie każdy naleśnik obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>