Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku – genialny, szybki sposób na pyszne ogórki

Nie każdy zna ten sposób kiszenia ogórów, a jest naprawdę szybki i genialny. Ogórki wychodzą chrupiące i aromatyczne. W sam raz dla małych łasuchów. Ogórki małosolne można oczywiście przygotować w słoiku, ale sposób z woreczka możemy wykorzystać będąc np. na wakacjach.

Zachęcamy do wypróbowania tego szybkiego i niezawodnego przepisu, a gwarantujemy, że jeszcze niejednokrotnie właśnie tak przyrządzicie sobie ogórki małosolne.

Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku – przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gałązki kopru
  • średni kawałek chrzanu
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Sposób przyrządzenia ogórków małosolnych krok po kroku

Krok 1. W pierwszej kolejności należy ogórki gruntowe dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Krok 2. Następnie odcinamy końcówki z obu stron ogórka. Dzięki temu sól i przyprawy lepiej wnikną do ogórka.

Krok 3. Do woreczka foliowego z suwakiem bądź zwykłego wkładamy umyty świeży koper, kawałek chrzanu najlepiej pokrojonego, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych oraz 2-3 ząbki czosnku. Jeśli lubimy bardziej aromatyczne ogórki możemy dodać gorczycę i więcej przypraw.

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Krok 4. Do woreczka wkładamy ogórki i wsypujemy 1 kopiastą łyżeczkę soli i zamykamy woreczek. Mocno potrząsamy nim, aby sól rozproszyła się po worku, odkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a następnie zostawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 dni. W międzyczasie 1-2 razy dziennie potrząsam woreczkiem delikatnie.

Krok 5. Ogórki zaleca się przetrzymywać w lodówce, by dłużej zachowały świeżość. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka – szybka...

Muszle nadziewane pastą z tuńczyka, to szybki sposób na przystawkę. Nawet, gdy zaskoczą Cię...

Przepis ma racuchy z białym serem – dobre na...

Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według...

Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku...

Sałatki dobre są nie tylko na śniadanie. Z powodzeniem mogą zastąpić nam nawet obiad....

Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań...

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni,...

Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący...

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy,...

Mięsne kotlety waflowe – tego jeszcze nie jadłeś –...

Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis,...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here