Nie każdy zna ten sposób kiszenia ogórów, a jest naprawdę szybki i genialny. Ogórki wychodzą chrupiące i aromatyczne. W sam raz dla małych łasuchów. Ogórki małosolne można oczywiście przygotować w słoiku, ale sposób z woreczka możemy wykorzystać będąc np. na wakacjach.
Zachęcamy do wypróbowania tego szybkiego i niezawodnego przepisu, a gwarantujemy, że jeszcze niejednokrotnie właśnie tak przyrządzicie sobie ogórki małosolne.
Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku – przepis
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżeczka soli
- 2 gałązki kopru
- średni kawałek chrzanu
- 3-4 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
Sposób przyrządzenia ogórków małosolnych krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności należy ogórki gruntowe dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Krok 2. Następnie odcinamy końcówki z obu stron ogórka. Dzięki temu sól i przyprawy lepiej wnikną do ogórka.
Krok 3. Do woreczka foliowego z suwakiem bądź zwykłego wkładamy umyty świeży koper, kawałek chrzanu najlepiej pokrojonego, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych oraz 2-3 ząbki czosnku. Jeśli lubimy bardziej aromatyczne ogórki możemy dodać gorczycę i więcej przypraw.
Krok 4. Do woreczka wkładamy ogórki i wsypujemy 1 kopiastą łyżeczkę soli i zamykamy woreczek. Mocno potrząsamy nim, aby sól rozproszyła się po worku, odkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a następnie zostawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 dni. W międzyczasie 1-2 razy dziennie potrząsam woreczkiem delikatnie.
Krok 5. Ogórki zaleca się przetrzymywać w lodówce, by dłużej zachowały świeżość. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>