Każdy kto choć raz w życiu próbował domowych wędlin doskonale wie, że ciężko je porównać do tych zakupionych sklepie. Ich smak jest o wiele lepszy, ale przede wszystkim znamy dokładnie ich zawartość, sami wybieramy mięsa i doprawiamy je tak jak lubimy. Swojska kiełbasa domowa to prawdziwy rarytas, który warto przygotować samemu, bowiem nasz przepis jest naprawdę łatwy, wystarczy poświęcić na to trochę czasu.
Składniki na kiełbasę domową:
- 1,5 kg wołowiny dobrej jakości
- 2 kg udek z kurczaka
- 350 ml bulionu
- łyżka miodu
- 75 g soli
- łyżka pieprzu mielonego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- łyżka suszonego czosnku
- ½ łyżki gałki muszkatołowej
- Łyżka suszonego kopru
- 1 ziarenko czarnego pieprzu
- Łyżka bazylii
- Osłonki na kiełbasę
Swojska kiełbasa domowa – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek oddziel mięso z kurczaka i skórę od kości, następnie ugotuj bulion z kości, dodając czarny pieprz i sól.
Krok 2. Mięso z kurczaka ze skórą oraz połowę mięsa wołowego (wraz z tłustą częścią) zmiel maszynką do mięsa, a potem pozostałą wołowinę pokrój na małe paski (ok. 2 cm). Połącz mięso mielone z tym pokrojonym, następnie dodaj miód i wymieszaj dokładnie całość.
Krok 3. Przygotuj osobną miskę w której połączysz wszystkie przyprawy, a następnie dodaj je do mięsa. W tym czasie ostudź ugotowany bulion.
Krok 4. Gdy bulion będzie już zimny należy go powoli wlać do przygotowanego mięsa z przyprawami i wymieszać.
Krok 5. Gotowym farszem starannie napełnij osłonki tworząc średniej wielkości kiełbaski, uważając przy tym by do osłonek nie dostało się powietrze. Jeżeli jednak zauważymy, że zrobiły się nam „bąbelki” to możemy spróbować je delikatnie przebić igłą.
Krok 6. Pyszna swojska kiełbasa domowa jest już prawie gotowa, na koniec należy powiesić nasz wyrób tak by każda z kiełbasek zwisała pionowo. Następnie pozostaw je tak na około 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 7. Po tym czasie przełóż kiełbasy do dużego garnka i gotuj je na małym ogniu przez około 2 godziny, następnie ostudź je i odłóż do lodówki na 12 godzin.
Kiełbasę można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>