Przepis na wyśmienity sos tatarski – sprawdzony sposób

Sos tatarski to ulubiony sos mojej rodziny. Jest to prosty, zimny sos na bazie majonezu. Najczęściej przygotowuje się go na Wielkanoc i podaje do jajek oraz wędlin, ale pasuje także do ryb czy owoców morza. Samo wykonanie sosu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Na co dzień serwuję mojej rodzinie sos tatarski do zwyczajnych kanapek, podkręca to ich smak oraz sprawia, że śniadanie znika w mgnieniu oka. Gorąco polecam przepis i zachęcam do udostępniania go innym. 

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Składniki na sos tatarski – przepis

Do przygotowania sosu tatarskiego potrzebować będziemy następujących składników:

  • 80 g pieczarek marynowanych (lub innych grzybów)
  • 80 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 dymka
  • 50 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek w dowolnej ilości

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

Przygotowanie sosu tatarskiego krok po kroku

Krok 1. W misce umieszczamy majonez, kwaśną śmietanę, musztardę stołową, musztardę francuską oraz czosnek wcześniej przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2. Marynowane pieczarki lub inne zamarynowane grzyby kroimy w drobną kostkę.

Krok 3. Kolejno ogórki kiszone i dymkę należy pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać.

Krok 4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here