Sos tatarski to ulubiony sos mojej rodziny. Jest to prosty, zimny sos na bazie majonezu. Najczęściej przygotowuje się go na Wielkanoc i podaje do jajek oraz wędlin, ale pasuje także do ryb czy owoców morza. Samo wykonanie sosu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
Na co dzień serwuję mojej rodzinie sos tatarski do zwyczajnych kanapek, podkręca to ich smak oraz sprawia, że śniadanie znika w mgnieniu oka. Gorąco polecam przepis i zachęcam do udostępniania go innym.
Składniki na sos tatarski – przepis
Do przygotowania sosu tatarskiego potrzebować będziemy następujących składników:
- 80 g pieczarek marynowanych (lub innych grzybów)
- 80 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 dymka
- 50 g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 2 ogórki konserwowe
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek w dowolnej ilości
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sosu tatarskiego krok po kroku
Krok 1. W misce umieszczamy majonez, kwaśną śmietanę, musztardę stołową, musztardę francuską oraz czosnek wcześniej przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2. Marynowane pieczarki lub inne zamarynowane grzyby kroimy w drobną kostkę.
Krok 3. Kolejno ogórki kiszone i dymkę należy pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać.
Krok 4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>