Kruszonka wspaniale wzbogaca smak ciast ucieranych, kruchych, szarlotek czy wypieków drożdżowych. Wystarczy posypać wierzch ciasta, aby uzyskać zupełnie nową kompozycję smaków. Nasz przepis sprawi, że stanie się tak chrupiące i smakowite, że ciężko się będzie od niego oderwać. Oprócz tego można ją dodać również do owoców czy lodów, dzięki czemu uzyskamy przepyszny deser.
Domowy przepis na kruszonkę jest prosty i szybki, wystarczy kilka chwil, aby stworzyć wyśmienity dodatek do naszego ciasta. Ciasto kruszonkowe powinno być wilgotne na tyle, aby udało się je bez problemu uformować w większą bryłkę, a zarazem z łatwością powinno się rozsypywać. Dzięki takiej konsystencji możemy być pewni, że kruszonka wyjdzie perfekcyjna.
Składniki na idealną kruszonkę:
Wbrew pozorom przepisów na kruszonkę jest naprawdę wiele. Niektórzy decydują się na przygotowanie jej z margaryny, inni z masła. Czasami jest stosowana mąka pszenna, innym razem krupczatka. O ile mąka nie ma aż tak dużego znaczenia, tak jeśli chodzi o tłuszcz to polecam korzystać z masła, ponieważ to właśnie ono nada kruszonce pyszny, maślany smak.
- 2 pełne łyżki miękkiego masła
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
Przepis na kruszonkę krok po kroku:
Krok 1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby do realizacji przepisu było już miękkie. Gdy pominiemy ten krok, ciężko będzie rozetrzeć masło z pozostałymi składnikami.
Krok 2. Przygotuj miskę, następnie umieść w niej miękkie masło.
Krok 3. Dodaj do masła 3 łyżki cukru pudru, a potem całość wymieszaj łyżką, aż do połączenia się składników.
Krok 4. Do tak powstałej masy dodaj mąkę, a następnie wszystkie składniki zacznij rozcierać palcami. Czynność wykonuj, aż do momentu kiedy uzyskasz kruchą, aczkolwiek wilgotną masę.
Krok 5. Na koniec włóż przygotowaną kruszonkę do lodówki i schładzaj ją przez około 30 minut. Następnie wysyp ją na swoje ciasto lub owoce, możesz również po prostu wyłożyć ją na blachę z papierem do pieczenia. Kruszonkę pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>