Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

Zdrowy i pyszny sos słodko-kwaśny świetnie sprawdzi się za każdym razem kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu. Wystarczy odkręcić słoiczek i dodać go do ulubionego makaronu i ryżu, aby mieć ekspresowy obiad. Sosik z naszego przepisu jest lekko pikantny, dzięki czemu ma naprawdę wyrazisty smak. Domowe przetwory, takie jak ten z pewnością docenisz zimą, kiedy energia i odporność mocno spadają. To będzie właśnie ten moment, gdy z ratunkiem nadejdzie warzywny sos na superszybki obiad.

DZISIAJ GRZEJE:  Modra kapusta na zimę do słoików. Rodzinny przepis, który uwielbiam

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na sos słodko-kwaśny:

  • 3kg cukinii
  • 1kg cebuli
  • 1kg czerwonej papryki
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklankę octu
  • 1l przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka curry

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z kalafiora do słoików. Ekspresowa zalewa bez gotowania

Sos słodko-kwaśny na zimę – domowy przepis krok po kroku:

Krok 1. Aby wykonać nasz sosik, w pierwszej kolejności musimy przygotować warzywa. Jeśli masz młode cukinie to wystarczy ją umyć i pokroić w kostkę. W przypadku tych nieco bardziej przerośniętych warto je przed krojeniem obrać i wydrążyć.

Krok 2. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w ćwierćplasterki, paprykę umyj i pokrój w paseczki lub kostkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pikle w słoikach. Niesamowite połącznie smaków, które pokochasz

Krok 3. Wszystkie warzywa włóż do większej miski, posól, wymieszaj, a potem pozostaw na 2-3 godziny by puściły soki.

Krok 4. W garnku zagotuj ocet z cukrem, następnie dodaj odsączone z wody warzywa. Potem całość gotuj przez około 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na domowy Tymbark bez konserwantów. Pyszny i orzeźwiający

Krok 5. Po tym czasie dodaj do garnka przecier pomidorowy i przyprawy, następnie gotuj sos słodko-kwaśny kolejne 10 minut. Wyłącz palnik.

Krok 6. Na koniec odsącz kukurydzę z zalewy i dodaj ją sosu, potem wymieszaj go i włóż do czystych słoików. Po mocnym zakręceniu każdego z nich, zapasteryzuj przetwory przez około 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki tarte do słoików na zimę. Idealne na zupę

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę klasztorną. Bogactwo kolorów i smaków zamknięte w słoikach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here