Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

0
26165

Zdrowy i pyszny sos słodko-kwaśny świetnie sprawdzi się za każdym razem kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu. Wystarczy odkręcić słoiczek i dodać go do ulubionego makaronu i ryżu, aby mieć ekspresowy obiad. Sosik z naszego przepisu jest lekko pikantny, dzięki czemu ma naprawdę wyrazisty smak. Domowe przetwory, takie jak ten z pewnością docenisz zimą, kiedy energia i odporność mocno spadają. To będzie właśnie ten moment, gdy z ratunkiem nadejdzie warzywny sos na superszybki obiad.

DZISIAJ GRZEJE:  Modra kapusta na zimę do słoików. Rodzinny przepis, który uwielbiam

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na sos słodko-kwaśny:

  • 3kg cukinii
  • 1kg cebuli
  • 1kg czerwonej papryki
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklankę octu
  • 1l przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka curry
DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z kalafiora do słoików. Ekspresowa zalewa bez gotowania

Sos słodko-kwaśny na zimę – domowy przepis krok po kroku:

Krok 1. Aby wykonać nasz sosik, w pierwszej kolejności musimy przygotować warzywa. Jeśli masz młode cukinie to wystarczy ją umyć i pokroić w kostkę. W przypadku tych nieco bardziej przerośniętych warto je przed krojeniem obrać i wydrążyć.

Krok 2. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w ćwierćplasterki, paprykę umyj i pokrój w paseczki lub kostkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pikle w słoikach. Niesamowite połącznie smaków, które pokochasz

Krok 3. Wszystkie warzywa włóż do większej miski, posól, wymieszaj, a potem pozostaw na 2-3 godziny by puściły soki.

Krok 4. W garnku zagotuj ocet z cukrem, następnie dodaj odsączone z wody warzywa. Potem całość gotuj przez około 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na domowy Tymbark bez konserwantów. Pyszny i orzeźwiający

Krok 5. Po tym czasie dodaj do garnka przecier pomidorowy i przyprawy, następnie gotuj sos słodko-kwaśny kolejne 10 minut. Wyłącz palnik.

Krok 6. Na koniec odsącz kukurydzę z zalewy i dodaj ją sosu, potem wymieszaj go i włóż do czystych słoików. Po mocnym zakręceniu każdego z nich, zapasteryzuj przetwory przez około 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki tarte do słoików na zimę. Idealne na zupę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę klasztorną. Bogactwo kolorów i smaków zamknięte w słoikach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here