Modra kapusta na zimę do słoików. Rodzinny przepis, który uwielbiam

0
10616
modra kapusta

Moja babcia uwielbiała mieć pochowane w piwniczce swoje własne przetwory, na których przygotowanie z pewnością poświęcała dużo czasu i wkładała w to mnóstwo serca. To właśnie od niej mam najsmaczniejsze, domowe przepisy, dzięki czemu moja spiżarka pełna jest rozmaitych przysmaków. Sezon przetworów powoli dobiega końca, ale nie mogło u mnie zabraknąć czerwonej kapusty w słoikach. Modra kapusta z naszego przepisu to pyszny dodatek, który można zaserwować zarówno do obiadu, jak i podjadać prosto ze słoika. Nie zapomnijmy też, że czerwona kapusta to bogactwo witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, C, potas, siarka, wapń, fosfor i magnez.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na buraczki z chrzanem. Prosty, niezawodny sposób

Modra kapusta na zimę – składniki:

  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg cebuli

Opcjonalnie:

  • kilka marchewek

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 szklanka wody
  • 6 listków laurowych
  • 1 szklanka cukru
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Modra kapusta – domowy przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek poszatkuj dokładnie kapustę, a następnie sparz ją i odcedź.

Krok 2. Umyj i obierz jabłka, potem zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

Krok 3. Następnie obierz cebule i pokrój ją w drobną kostkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

Krok 4.  Wszystkie składniki na zalewę połącz w dużym garnku i zagotuj, następnie dodaj do niej kapustę i cebulę – całość gotuj przez około 25 minut.

Krok 5. Gdy składniki zmiękną, na koniec gotowania dodaj jabłka i pozostaw składniki na ogniu przez kolejne 5 minut.

Krok 6. Gdy modra kapusta już nieco ostygnie, przekładamy ją do czystych słoików wraz z zalewą i trochę ugniatamy. Następnie pasteryzujemy nasze przetwory przez około 30 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
y

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here