Modra kapusta na zimę do słoików. Rodzinny przepis, który uwielbiam

Moja babcia uwielbiała mieć pochowane w piwniczce swoje własne przetwory, na których przygotowanie z pewnością poświęcała dużo czasu i wkładała w to mnóstwo serca. To właśnie od niej mam najsmaczniejsze, domowe przepisy, dzięki czemu moja spiżarka pełna jest rozmaitych przysmaków. Sezon przetworów powoli dobiega końca, ale nie mogło u mnie zabraknąć czerwonej kapusty w słoikach. Modra kapusta z naszego przepisu to pyszny dodatek, który można zaserwować zarówno do obiadu, jak i podjadać prosto ze słoika. Nie zapomnijmy też, że czerwona kapusta to bogactwo witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, C, potas, siarka, wapń, fosfor i magnez.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na buraczki z chrzanem. Prosty, niezawodny sposób

Modra kapusta na zimę – składniki:

  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg cebuli

Opcjonalnie:

  • kilka marchewek

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 szklanka wody
  • 6 listków laurowych
  • 1 szklanka cukru
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Modra kapusta – domowy przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek poszatkuj dokładnie kapustę, a następnie sparz ją i odcedź.

Krok 2. Umyj i obierz jabłka, potem zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

Krok 3. Następnie obierz cebule i pokrój ją w drobną kostkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

Krok 4.  Wszystkie składniki na zalewę połącz w dużym garnku i zagotuj, następnie dodaj do niej kapustę i cebulę – całość gotuj przez około 25 minut.

Krok 5. Gdy składniki zmiękną, na koniec gotowania dodaj jabłka i pozostaw składniki na ogniu przez kolejne 5 minut.

Krok 6. Gdy modra kapusta już nieco ostygnie, przekładamy ją do czystych słoików wraz z zalewą i trochę ugniatamy. Następnie pasteryzujemy nasze przetwory przez około 30 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
y

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here