Przepis na sernik z rosą – polecam

0
19987

Polecam wszystkim przepis na sernik z rosą. Jest niezawodny, sernik zawsze wychodzi pulchny i soczysty. Smakuje każdemu w rodzinie. Przepis godny polecenia 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składniki na sernik z rosą – przepis

Do przygotowania sernika potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi
Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie
Składniki na bezową piankę:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie sernika z rosą krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowujemy kruche ciasto:
  • Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki rozdrabniamy i łączymy ze sobą za pomocą noża.  Następnie dodajemy 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odkładamy na bezę) i zagniatamy gładkie ciasto i formujemy kulę. Schładzamy ciasto w zamrażarce przez 15 minut.
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników
  • Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm należy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto kroimy nożem na plasterki i rozkładamy je na spodzie blaszki. Ugniatamy palcami na równy placek.
  • Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 2. Przygotowujemy masę serową:
  • 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie należy zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując.
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
  • W oddzielnej misce mieszamy mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewamy otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewamy olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka.
  • Delikatnie wylewamy ją na podpieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawiamy na 150 stopni C.
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne danie jednogarnkowe - strogonow drobiowy.
Przygotowujemy bezową piankę:
  • Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 – 10 minut na sztywną i gęstą pianę.
  • Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch.
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje
  • Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here