Polecam wszystkim przepis na sernik z rosą. Jest niezawodny, sernik zawsze wychodzi pulchny i soczysty. Smakuje każdemu w rodzinie. Przepis godny polecenia 🙂
Składniki na sernik z rosą – przepis
Do przygotowania sernika potrzebować będziemy następujących składników:
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Składniki na bezową piankę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie sernika z rosą krok po kroku – przepis
Krok 1. Przygotowujemy kruche ciasto:
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki rozdrabniamy i łączymy ze sobą za pomocą noża. Następnie dodajemy 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odkładamy na bezę) i zagniatamy gładkie ciasto i formujemy kulę. Schładzamy ciasto w zamrażarce przez 15 minut.
- Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm należy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto kroimy nożem na plasterki i rozkładamy je na spodzie blaszki. Ugniatamy palcami na równy placek.
- Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 2. Przygotowujemy masę serową:
- 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie należy zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując.
- W oddzielnej misce mieszamy mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewamy otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewamy olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka.
- Delikatnie wylewamy ją na podpieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawiamy na 150 stopni C.
Przygotowujemy bezową piankę:
- Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 – 10 minut na sztywną i gęstą pianę.
- Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch.
- Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.