Przepis na domową chałkę z kruszonką – rewelacja, zobacz koniecznie

0
6210

Domowa chałka nie ma sobie równych. Wystarczy masło lub dżem i pyszne śniadanie mamy w zasięgu ręki. Wypróbujcie koniecznie przepis i sami się o tym przekonajcie. Dajcie znać jak Wam wyszło 🙂 Miłego dnia i smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie

Składniki na chałkę z kruszonką – przepis

Do przygotowania chałki, potrzebować będziemy następujących składników:

  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 500 g mąki pszennej (można użyć również orkiszowej)
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką - PRAWDZIWY HIT

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania chałki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

Wykonanie chałki z kruszonką krok po kroku – przepis

Krok 1. Lekko ciepłe mleko należy wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2. Resztę mąki na ciasto wsypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól i mieszamy wszystkie składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

Krok 3. Kolejno dodajemy jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4. Podczas, gdy nasze ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 5. Wyrośnięte ciasto na chałkę chwilę zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 równe części i uformujemy 3 wałki o długości równej długości blachy. Można ciasto podzielić na sześć równych części i uformować sześć wałków, wtedy będziemy piekli dwie mniejsze chałki.

Pyszna chałka z kruszonką

Krok 6. Blachę lub keksówkę (w zależności jakie wielkie chałki robimy) wykładamy papierem do pieczenia. Blat posypujemy mąką i z trzech wałków zaplatamy warkocz. Końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Chałkę przenosimy na blachę lub do keksówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Krok 7. Chałkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 8. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Kruszonkę lekko dociskamy do chałki.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na pizzę. Prosty i szybki przepis w prawdziwie włoskim stylu

Krok 9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here