Domowa chałka nie ma sobie równych. Wystarczy masło lub dżem i pyszne śniadanie mamy w zasięgu ręki. Wypróbujcie koniecznie przepis i sami się o tym przekonajcie. Dajcie znać jak Wam wyszło 🙂 Miłego dnia i smacznego!
Składniki na chałkę z kruszonką – przepis
Do przygotowania chałki, potrzebować będziemy następujących składników:
- 250 ml lekko ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 500 g mąki pszennej (można użyć również orkiszowej)
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- dodatkowo 1 jajko do posmarowania chałki
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie chałki z kruszonką krok po kroku – przepis
Krok 1. Lekko ciepłe mleko należy wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2. Resztę mąki na ciasto wsypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól i mieszamy wszystkie składniki.
Krok 3. Kolejno dodajemy jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4. Podczas, gdy nasze ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Krok 5. Wyrośnięte ciasto na chałkę chwilę zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 równe części i uformujemy 3 wałki o długości równej długości blachy. Można ciasto podzielić na sześć równych części i uformować sześć wałków, wtedy będziemy piekli dwie mniejsze chałki.
Pyszna chałka z kruszonką
Krok 6. Blachę lub keksówkę (w zależności jakie wielkie chałki robimy) wykładamy papierem do pieczenia. Blat posypujemy mąką i z trzech wałków zaplatamy warkocz. Końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Chałkę przenosimy na blachę lub do keksówki.
Krok 7. Chałkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 8. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Kruszonkę lekko dociskamy do chałki.
Krok 9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>