Przepis na domową chałkę z kruszonką – rewelacja, zobacz koniecznie

Domowa chałka nie ma sobie równych. Wystarczy masło lub dżem i pyszne śniadanie mamy w zasięgu ręki. Wypróbujcie koniecznie przepis i sami się o tym przekonajcie. Dajcie znać jak Wam wyszło 🙂 Miłego dnia i smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie

Składniki na chałkę z kruszonką – przepis

Do przygotowania chałki, potrzebować będziemy następujących składników:

  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 500 g mąki pszennej (można użyć również orkiszowej)
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką - PRAWDZIWY HIT

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania chałki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

Wykonanie chałki z kruszonką krok po kroku – przepis

Krok 1. Lekko ciepłe mleko należy wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2. Resztę mąki na ciasto wsypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól i mieszamy wszystkie składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

Krok 3. Kolejno dodajemy jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4. Podczas, gdy nasze ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 5. Wyrośnięte ciasto na chałkę chwilę zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 równe części i uformujemy 3 wałki o długości równej długości blachy. Można ciasto podzielić na sześć równych części i uformować sześć wałków, wtedy będziemy piekli dwie mniejsze chałki.

Pyszna chałka z kruszonką

Krok 6. Blachę lub keksówkę (w zależności jakie wielkie chałki robimy) wykładamy papierem do pieczenia. Blat posypujemy mąką i z trzech wałków zaplatamy warkocz. Końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Chałkę przenosimy na blachę lub do keksówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Krok 7. Chałkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 8. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Kruszonkę lekko dociskamy do chałki.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na pizzę. Prosty i szybki przepis w prawdziwie włoskim stylu

Krok 9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here