Przepis na niezawodną sałatkę gyros – sprawdź koniecznie

0
6071

Warstwowa sałatka gyros to niezawodny przepis na pyszna przekąskę. Smakuje chyba każdemu, a robi się ją w expresowym tempie. Świeże warzywa połączone z pysznym kurczakiem i sosem czosnkowym skuszą każdego. Polecamy przepis. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Składniki na sałatkę gyros – przepis

Do przygotowania sałatki gyros potrzebować będziemy następujących składników:

  • niewielka podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • puszka kukurydzy
  • 150 g ogórków kiszonych 
  • 1 średniej wielkości ogórek zielony
  • mała cebula czerwona
  • około 15 pomidorków koktajlowych
  • duża papryka czerwona (może być mix kolorów)
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żabki czosnku
  • sałata lodowa lub pekińska
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie posiekany koperek lub natka pietruszki
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem - coś wspaniałego, zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie sałatki gyros krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy oczyścić mięso z włókien czy chrząstek. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na dość małą kostkę. Mięso mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 2. Następnie należy pokroić ogórki kiszone w drobną kostkę. Tak samo postępujemy ze ogórkiem świeżym. Przekładamy je do miski na wystudzone mięso.

Krok 3. Kukurydzę odsączamy na sicie, a następnie przekładamy ją do miski równomiernie rozkładając po całości.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska
DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak w nadziewanej kieszonce - świetny przepis na obiad

Krok 4. Pomidorki koktajlowe myjemy pod bieżącą wodą. Każdego z nich kroimy na 4 części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do miski na warstwę kukurydzy.

Krok 5. Pora na sos czosnkowy. Do mniejszej miseczki dodajemy majonez, śmietanę lub jogurt naturalny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy sos i wylewamy go na pomidory.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 6. Paprykę myjemy i drobno kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki.

Krok 7. Umytą kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy wierzch naszej sałatki. Dekorujemy pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Taratuszki - przepis na pyszne faworki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here