Warstwowa sałatka gyros to niezawodny przepis na pyszna przekąskę. Smakuje chyba każdemu, a robi się ją w expresowym tempie. Świeże warzywa połączone z pysznym kurczakiem i sosem czosnkowym skuszą każdego. Polecamy przepis. Smacznego!
Składniki na sałatkę gyros – przepis
Do przygotowania sałatki gyros potrzebować będziemy następujących składników:
- niewielka podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- puszka kukurydzy
- 150 g ogórków kiszonych
- 1 średniej wielkości ogórek zielony
- mała cebula czerwona
- około 15 pomidorków koktajlowych
- duża papryka czerwona (może być mix kolorów)
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany
- 2 żabki czosnku
- sałata lodowa lub pekińska
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- opcjonalnie posiekany koperek lub natka pietruszki
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sałatki gyros krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy oczyścić mięso z włókien czy chrząstek. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na dość małą kostkę. Mięso mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2. Następnie należy pokroić ogórki kiszone w drobną kostkę. Tak samo postępujemy ze ogórkiem świeżym. Przekładamy je do miski na wystudzone mięso.
Krok 3. Kukurydzę odsączamy na sicie, a następnie przekładamy ją do miski równomiernie rozkładając po całości.
Krok 4. Pomidorki koktajlowe myjemy pod bieżącą wodą. Każdego z nich kroimy na 4 części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do miski na warstwę kukurydzy.
Krok 5. Pora na sos czosnkowy. Do mniejszej miseczki dodajemy majonez, śmietanę lub jogurt naturalny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy sos i wylewamy go na pomidory.
Krok 6. Paprykę myjemy i drobno kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki.
Krok 7. Umytą kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy wierzch naszej sałatki. Dekorujemy pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>