Schab po bałkańsku to idealna propozycja na obiad, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie dość, że jest wyśmienity, to nie trzeba długo sprzątać po jego przygotowaniu, a czasem właśnie to odstrasza nas od kuchni. Niezaprzeczalnie musisz wypróbować ten przepis!
Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z różnymi rodzajami papryk, a do tego pieczarki to główne i najważniejsze składniki tego przepisu. Uwielbiam te danie ze względu na to, że odkąd pamiętam schab po bałkańsku gościł w moim domu. Właśnie ten przepis kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Polecam każdemu!
Składniki na schab po bałkańsku – przepis
- 0,5 kg schabu
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- kilka sztuk pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 kiszone ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
- przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Schab po bałkańsku – przepis krok po kroku:
Krok 1. Mięso kroimy w plastry, a następnie wykrajamy schab w paski.
Krok 2. Paski schabu doprawiamy według uznania solą, pieprzem, majerankiem oraz dwoma rodzajami papryk.
Krok 3. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na niedużej ilości oleju, aż do momentu zarumienienia.
Krok 4. Po wysmażeniu mięso wykładamy do innego naczynia, a cebulę kroimy na długie paski i podsmażamy.
Krok 5. Pieczarki kroimy w plasterki i następnie dodajemy do smażącej się cebuli. Przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje.
Krok 6. Do podsmażonych warzyw dodajemy przygotowane wcześniej mięso, a następnie wkładamy na patelnię pokrojoną paprykę, potem całość smażymy przez kilka minut.
Krok 7. Do naszej mieszanki dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojone w plastry kiszone ogórki. Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podtuszenia na ok. 15-20 min.
Krok 8. W czasie, gdy mieszanka tusi się pod przykryciem, gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Do podania można również obsypać potrawę natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>