Schab po bałkańsku z ryżem – przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

0
2735

Schab po bałkańsku to idealna propozycja na obiad, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie dość, że jest wyśmienity, to nie trzeba długo sprzątać po jego przygotowaniu, a czasem właśnie to odstrasza nas od kuchni. Niezaprzeczalnie musisz wypróbować ten przepis!

Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z różnymi rodzajami papryk, a do tego pieczarki to główne i najważniejsze składniki tego przepisu. Uwielbiam te danie ze względu na to, że odkąd pamiętam schab po bałkańsku gościł w moim domu. Właśnie ten przepis kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Polecam każdemu!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście - Hit wśród dań z piekarnika
DZISIAJ GRZEJE:  Udziec z indyka do słoików. Idealny przepis na smakowity obiad lub mięso na kanapki

Składniki na schab po bałkańsku – przepis

  • 0,5 kg schabu
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • kilka sztuk pieczarek 
  • 1 średnia cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche maślane ciasteczka w 20 minut - sprawdzony przepis na pyszne co nieco

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Schab po bałkańsku – przepis krok po kroku:

Krok 1. Mięso kroimy w plastry, a następnie wykrajamy schab w paski.

Krok 2. Paski schabu doprawiamy według uznania solą, pieprzem, majerankiem oraz dwoma rodzajami papryk.

Krok 3. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na niedużej ilości oleju, aż do momentu zarumienienia.

Krok 4. Po wysmażeniu mięso wykładamy do innego naczynia, a cebulę kroimy na długie paski i podsmażamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić by placki ziemniaczane nie ciemniały? Przepis na idealne placki
DZISIAJ GRZEJE:  Chcesz zabłysnąć przed gośćmi? Znamy przepis na spektakularny deser, który zrobi nawet dziecko

Krok 5. Pieczarki kroimy w plasterki i następnie dodajemy do smażącej się cebuli. Przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje.

Krok 6. Do podsmażonych warzyw dodajemy przygotowane wcześniej mięso, a następnie wkładamy na patelnię pokrojoną paprykę, potem całość smażymy przez kilka minut.

Krok 7. Do naszej mieszanki dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojone w plastry kiszone ogórki. Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podtuszenia na ok. 15-20 min.

Krok 8. W czasie, gdy mieszanka tusi się pod przykryciem, gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Do podania można również obsypać potrawę natką pietruszki.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Jednogarnkowe danie, które podbije Wasze serca - inna wersja spaghetti. Sprawdź przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here