Naleśniki z cukinią to coś co każdy z nas powinien spróbować. Zwłaszcza, że nadal trwa sezon na to wspaniałe warzywo. Cukinia ze względu na fakt, iż jej 95% to woda, uważana jest za jedno z najlepszych warzyw dietetycznych. Dzisiejszy przepis na naleśniki z cukinią z pewnością pokochają wszyscy domownicy – nawet ci najmłodsi ;).
Cukinia ceniona jest nie tylko ze względu na niską wartość energetyczną. Jest smaczna i można z niej przygotować mnóstwo dań i przetworów. Naleśniki z cukinii doskonale łączą się z np. domowej roboty sosem czosnkowym, mięsnym farszem czy ze serem. Życzymy powodzenia i zachęcamy do udostępnienia przepisu innym.
Składniki do naleśników z cukinią
Do przygotowania naleśników z dodatkiem cukinii potrzebować będziemy następujących składników:
- 800 g młodej cukinii lub kabaczka
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie naleśników krok po kroku
Krok 1. Cukinię (kabaczka) po wcześniejszym oczyszczeniu należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2. Koperek lub natkę pietruszki trzeba drobno posiekać.
Krok 3. Jajka ubijamy z solą i dodajemy do nich mleko, ponownie mieszamy całość. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4. Do ciasta dodajemy startą cukinię, posiekany koperek, a także olej. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 5. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i smażymy cieniutkie placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>