Makowiec – prosty i niezawodny przepis

Składniki na makowiec – przepis

Do przygotowania makowca potrzebować będziemy następujących składników:
  1. Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na miodownik sułtański - polecam

2. Składniki na masę makową:
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka
3. Dodatkowo:
  • lukier do dekoracji
  • 4 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • orzechy lub rodzynki

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotujemy ciasto drożdżowe.

  • Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wkruszamy drożdże. Posypujemy je cukrem. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykrawamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Kolejno dodajemy jajka i zaczynamy delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy trochę się połączą dodajemy roztopione, ciepłe masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Z ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 2. Przygotowanie masy makowej.

  • Masę makową należy wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz rodzynkami.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą makową.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Makowiec to obowiązkowe ciasto świąteczne – mamy prosty przepis krok po kroku

Krok 1. Ciasto drożdżowe należy wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać. Następnie dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wykładamy na nie połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.

Krok 2. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepiamy brzegi. Delikatnie dociskamy ciasto dłońmi, tak aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Krok 3. Roladę makową przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Zawijamy ją w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtarzamy czynności z drugim kawałkiem ciasta.

Krok 4. Obydwa makowce (wraz z papierem) kładziemy łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Krok 5. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem  <<PRZEPIS NA LUKIER „TUTAJ”>> Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here