Makowiec – prosty i niezawodny przepis

0
18261

Składniki na makowiec – przepis

Do przygotowania makowca potrzebować będziemy następujących składników:
  1. Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na miodownik sułtański - polecam
2. Składniki na masę makową:
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka
3. Dodatkowo:
  • lukier do dekoracji
  • 4 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • orzechy lub rodzynki
DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotujemy ciasto drożdżowe.

  • Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wkruszamy drożdże. Posypujemy je cukrem. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykrawamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Kolejno dodajemy jajka i zaczynamy delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy trochę się połączą dodajemy roztopione, ciepłe masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Z ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 2. Przygotowanie masy makowej.

  • Masę makową należy wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz rodzynkami.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą makową.
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Makowiec to obowiązkowe ciasto świąteczne – mamy prosty przepis krok po kroku

Krok 1. Ciasto drożdżowe należy wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać. Następnie dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wykładamy na nie połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.

Krok 2. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepiamy brzegi. Delikatnie dociskamy ciasto dłońmi, tak aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Krok 3. Roladę makową przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Zawijamy ją w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtarzamy czynności z drugim kawałkiem ciasta.

Krok 4. Obydwa makowce (wraz z papierem) kładziemy łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Krok 5. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem  <<PRZEPIS NA LUKIER „TUTAJ”>> Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here