Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To moje ulubione święta i nie wyobrażam ich sobie bez klasycznego pysznego makowca. Koniecznie wypróbujcie przepis już dziś i sprawdźcie jak pyszne jest to ciasto. Polecam i zachęcam do udostępniania przepisu innym. Smacznego! 🙂
Składniki na makowiec – przepis
- Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 850 g gotowej masy makowej
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
- lukier do dekoracji
- 4 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- orzechy lub rodzynki
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. Przygotujemy ciasto drożdżowe.
- Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wkruszamy drożdże. Posypujemy je cukrem. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykrawamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Kolejno dodajemy jajka i zaczynamy delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy trochę się połączą dodajemy roztopione, ciepłe masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Z ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2. Przygotowanie masy makowej.
- Masę makową należy wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz rodzynkami.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą makową.
Makowiec to obowiązkowe ciasto świąteczne – mamy prosty przepis krok po kroku
Krok 1. Ciasto drożdżowe należy wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać. Następnie dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wykładamy na nie połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
Krok 2. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepiamy brzegi. Delikatnie dociskamy ciasto dłońmi, tak aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło.
Krok 3. Roladę makową przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Zawijamy ją w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtarzamy czynności z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 4. Obydwa makowce (wraz z papierem) kładziemy łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Krok 5. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem <<PRZEPIS NA LUKIER „TUTAJ”>> Smacznego.