Taratuszki – przepis na pyszne faworki

Mamy dla Was przepis na pyszne faworki – Taratuszki. Robi się je niezwykle łatwo, szybko i przyjemnie. Gotowe faworki są bardzo pulchne i pyszne. Z całą pewnością będą smakować zarówno małym jak i dorosłym domownikom. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Składniki na faworki Taratuszki – przepis

Do przygotowania faworków potrzebować będziemy następujących składników:

  • 400g kefiru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania faworków

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania faworków krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności do dużej miski należy wlać kefir. Następnie dodajemy sodę, jajko, sól, cukier oraz cukier waniliowy.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 2. Masło należy roztopić, a mąkę przesiać przez sito. Oba składniki dodajemy do miski.

Krok 3. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Krok 4. Kolejno ciasto dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko, kroimy na paski, potem na prostokąty.

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Krok 5. Każdy prostokąt nacinamy i wywijamy jak faworki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Usmażone faworki wykładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placki ziemniaczane z szynką i serem - proporcja na dzisiejszy obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here