Przepis na kopytka z dynią – smaczny i sycący obiad

0
5264

Dziś przedstawiamy Wam przepis na kopytka, ale troszkę w innej wersji, bo z dynią. Są smaczne jak klasyczne kopytka, a ich kolor pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie zobaczcie przepis i przekażcie go innym. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki na kopytka dyniowe – przepis

Do przygotowania kopytek z dynią potrzebować będziemy następujących składników:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pieczonej dyni
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy lub curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Mięsne kotlety waflowe - tego jeszcze nie jadłeś - zobacz przepis

Sposób przygotowania kopytek dyniowych krok po kroku – przepis

Krok 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i jeszcze lekko ciepłe przepuszczamy przez praskę.

Krok 2. Dynię np. hokkaido, kroimy na kawałki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

Krok 3. Upieczoną dynię miksujemy i przekładamy na patelnię, smażymy przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta. Dzięki temu do ciasta dodamy mniej mąki i kluseczki wyjdą bardziej miękkie po ugotowaniu.

Krok 4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gdyby ciasto było zbyt klejące dosypujemy odrobinę mąki pszennej, pamiętając by nie przesadzić, bo kluski wyją twarde po ugotowaniu.  

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dietetyczne naleśniki z cukinią - są po prostu przepyszne

Krok 5. Stolnicę posypujemy mąką i dzielimy ciasto na cztery części. Każdą część ciasta formujemy na cienki pasek. Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek na około 3 cm kawałki.

Krok 6. Gotujemy w osolonej wodzie około 1,5 – 2 minut od momentu wypłynięcia do wierzchu.

DZISIAJ GRZEJE:  Rewelacyjne klopsiki po cygańsku - przepis na smaczny obiad

Krok 7. Ugotowane kopytka zanurzamy na 2 – 3 sekundy w zimnej wodzie, dzięki temu nie skleją się po ugotowaniu.

Krok 8. Podajemy z masełkiem lub podsmażoną cebulką. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here