Dziś przedstawiamy Wam przepis na kopytka, ale troszkę w innej wersji, bo z dynią. Są smaczne jak klasyczne kopytka, a ich kolor pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie zobaczcie przepis i przekażcie go innym. Smacznego!
Składniki na kopytka dyniowe – przepis
Do przygotowania kopytek z dynią potrzebować będziemy następujących składników:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g pieczonej dyni
- 150 g mąki pszennej + do podsypania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy lub curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania kopytek dyniowych krok po kroku – przepis
Krok 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i jeszcze lekko ciepłe przepuszczamy przez praskę.
Krok 2. Dynię np. hokkaido, kroimy na kawałki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3. Upieczoną dynię miksujemy i przekładamy na patelnię, smażymy przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta. Dzięki temu do ciasta dodamy mniej mąki i kluseczki wyjdą bardziej miękkie po ugotowaniu.
Krok 4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gdyby ciasto było zbyt klejące dosypujemy odrobinę mąki pszennej, pamiętając by nie przesadzić, bo kluski wyją twarde po ugotowaniu.
Krok 5. Stolnicę posypujemy mąką i dzielimy ciasto na cztery części. Każdą część ciasta formujemy na cienki pasek. Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek na około 3 cm kawałki.
Krok 6. Gotujemy w osolonej wodzie około 1,5 – 2 minut od momentu wypłynięcia do wierzchu.
Krok 7. Ugotowane kopytka zanurzamy na 2 – 3 sekundy w zimnej wodzie, dzięki temu nie skleją się po ugotowaniu.
Krok 8. Podajemy z masełkiem lub podsmażoną cebulką. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>