Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który dzieci uwielbiają

0
4872
przepis marchewka w sosie słodko kwaśnym

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a nawet do kanapek. Ten przysmak szczególnie przypadł do gustu moim dzieciom, które zwykle nieczęsto sięgają same po warzywa. Właśnie dlatego polecam zrobić choć kilka słoików na zimę, by mieć je zawsze pod ręką gdy najdzie nas ochota.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa musztarda z cukinii. Przepis na wyjątkowy dodatek do mięs i sałatek

Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc z pewnością warto się łapać każdej dawki witamin. Z tego względu wypróbowuję co rusz nowe przepisy na przetwory – jest to nie tylko zdrowa, domowa przekąska czy dodatek do obiadu, ale również dodatkowe witaminy, które jesienią i zimą są na wagę złota. Marchewka w sosie słodko kwaśnym wyjątkowo zasmakowała również najmłodszym, więc w mojej spiżarce jest jej naprawdę sporo.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

Marchewka w sosie słodko kwaśnym – składniki:

Domowy przepis na marchewkę jest niesamowicie szybki, a także nie wymaga specjalnych umiejętności. Świadczą o tym choćby składniki, które z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Pozostaje tylko brać się do pracy!

  • 2 kilogramy marchewki
  • 1 duża cebula
  • 190 gram przecieru pomidorowego
  • 200 ketchupu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • ¼ szklanki octu

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pigwy - idealny do herbaty w chłodne dni

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Marchewka w sosie słodko kwaśnym – przepis krok po kroku:

Krok 1. Wszystkie przygotowane marchewki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki i gotujemy przez 10 minut, tak by była „aldente”. Potem odcedzamy warzywa.

Krok 2. Do garnka po marchewce dodajemy cebulę, przecier, ketchup, cukier, sól, pieprz, olej, a także ocet. Następnie całość dusimy przez około 5 minut.

Krok 3. Po tym czasie dodajemy z powrotem wyjętą wcześniej marchew, a potem dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na panierowaną mortadelę - smak mojego dzieciństwa

Krok 4.  Następnie, przekładamy naszą jeszcze gorącą marchewkę wraz z zalewą do czystych, a najlepiej wyparzonych już słoików i mocno zakręcamy wieczka.

Krok 5. Marchewka w sosie słodko kwaśnym powinna być również zapasteryzowana przez około 10 minut, dzięki temu będziemy mogli przechowywać ją przez wiele miesięcy.

przepis marchewka w sosie słodko kwaśnym

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na domowy Tymbark bez konserwantów. Pyszny i orzeźwiający

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

[irp posts=”7339″ name=”Kokosanki – szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here