Lecznicza nalewka z jarzębiny. Łatwy przepis na zwalczenie choroby

Nalewka z jarzębiny znana jest w mojej rodzinie od lat, moja babcia przygotowywała ją według własnego, domowego przepisu. Z pewnością powinien go wypróbować każdy kto zmaga się z częstymi przeziębieniami i grypą, miażdżycą, niestrawnością, zakażeniem gronkowcem złocistym czy zwyrodnieniem plamki żółtej oka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z kwiatów nawłoci. Sprawdzony sposób na odporność

Aby wzmocnić swój organizm, a także wesprzeć go w walce z chorobą nie potrzebujesz wymyślnych suplementów z apteki. Natura obdarowała nas najlepszym dobrem, które odpowiednio przygotowane może zwalczyć wiele dolegliwości. Nalewka z jarzębiny jest łatwa w przygotowaniu, a dzięki naszemu przepisowi zrobisz ją tak, aby zachowała jak najwięcej pożytecznych składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Nalewka z jarzębiny składniki:

Oprócz standardowych składników wymienionych w przepisie poniżej, do nalewki można dołożyć również suszone daktyle lub rodzynki, które z pewnością wzbogacą jej smak. Jednak warto je przedtem opłukać pod bieżącą wodą, a potem zamoczyć we wrzątku na około minutę. Dzięki tej prostej czynności pozbędziemy się siarki, która konserwuje bakalie.

  • 900-1000 gram jarzębiny
  • 450 mililitrów spirytusu rektyfikowanego 95%
  • 700 mililitrów wódki 40%
  • 500 gram cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis – nalewka z jarzębiny krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj dokładnie jarzębinę i wysusz, potem zamróź ją na co najmniej 48 godzin, tak aby pozbyć się gorzkiego posmaku.

Krok 2. Po wyjęciu z zamrażarki należy odstawić owoce na około 3-4 godziny do odmrożenia.

Krok 3. Wysyp jarzębinę na sitko i przelej gorącą wodą, następnie wszystkie owoce przełóż do czystego, wyparzonego słoika i zasyp cukrem. Potem dokładnie wymieszaj, delikatnie je rozgniatając.

DZISIAJ GRZEJE:  Wyśmienity przepis na brzoskwinie w syropie. O wiele lepsze niż te ze sklepu

Krok 4. Zakręć słoik i odstaw go w nasłonecznione miejsce na 10 dni, jednak pamiętaj, że przynajmniej raz dziennie należy nim zamieszać.

Krok 5. Następnie dodajemy alkohol, całość mieszamy i ponownie odstawiamy, jednak tym razem na co najmniej 7 tygodni.

Krok 6. Po tym czasie jarzębinę przecedzić przez gazę lub sitko, jednocześnie wyciskając z owoców jak najwięcej soku.

Krok 7. Na koniec przelewamy trunek do butelek, mocno zamykamy i odkładamy na około 7 miesięcy. Dopiero wtedy nalewka z jarzębiny jest odpowiednia do picia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanego kurczaka w miseczkach. Wyjątkowy smak gwarantowany

DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here