Lecznicza nalewka z jarzębiny. Łatwy przepis na zwalczenie choroby

0
9837
lecznicza nalewka z jarzębiny przepis

Nalewka z jarzębiny znana jest w mojej rodzinie od lat, moja babcia przygotowywała ją według własnego, domowego przepisu. Z pewnością powinien go wypróbować każdy kto zmaga się z częstymi przeziębieniami i grypą, miażdżycą, niestrawnością, zakażeniem gronkowcem złocistym czy zwyrodnieniem plamki żółtej oka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z kwiatów nawłoci. Sprawdzony sposób na odporność

Aby wzmocnić swój organizm, a także wesprzeć go w walce z chorobą nie potrzebujesz wymyślnych suplementów z apteki. Natura obdarowała nas najlepszym dobrem, które odpowiednio przygotowane może zwalczyć wiele dolegliwości. Nalewka z jarzębiny jest łatwa w przygotowaniu, a dzięki naszemu przepisowi zrobisz ją tak, aby zachowała jak najwięcej pożytecznych składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Nalewka z jarzębiny składniki:

Oprócz standardowych składników wymienionych w przepisie poniżej, do nalewki można dołożyć również suszone daktyle lub rodzynki, które z pewnością wzbogacą jej smak. Jednak warto je przedtem opłukać pod bieżącą wodą, a potem zamoczyć we wrzątku na około minutę. Dzięki tej prostej czynności pozbędziemy się siarki, która konserwuje bakalie.

  • 900-1000 gram jarzębiny
  • 450 mililitrów spirytusu rektyfikowanego 95%
  • 700 mililitrów wódki 40%
  • 500 gram cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis – nalewka z jarzębiny krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj dokładnie jarzębinę i wysusz, potem zamróź ją na co najmniej 48 godzin, tak aby pozbyć się gorzkiego posmaku.

Krok 2. Po wyjęciu z zamrażarki należy odstawić owoce na około 3-4 godziny do odmrożenia.

Krok 3. Wysyp jarzębinę na sitko i przelej gorącą wodą, następnie wszystkie owoce przełóż do czystego, wyparzonego słoika i zasyp cukrem. Potem dokładnie wymieszaj, delikatnie je rozgniatając.

DZISIAJ GRZEJE:  Wyśmienity przepis na brzoskwinie w syropie. O wiele lepsze niż te ze sklepu

Krok 4. Zakręć słoik i odstaw go w nasłonecznione miejsce na 10 dni, jednak pamiętaj, że przynajmniej raz dziennie należy nim zamieszać.

Krok 5. Następnie dodajemy alkohol, całość mieszamy i ponownie odstawiamy, jednak tym razem na co najmniej 7 tygodni.

Krok 6. Po tym czasie jarzębinę przecedzić przez gazę lub sitko, jednocześnie wyciskając z owoców jak najwięcej soku.

Krok 7. Na koniec przelewamy trunek do butelek, mocno zamykamy i odkładamy na około 7 miesięcy. Dopiero wtedy nalewka z jarzębiny jest odpowiednia do picia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanego kurczaka w miseczkach. Wyjątkowy smak gwarantowany
DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here