Nalewka z jarzębiny znana jest w mojej rodzinie od lat, moja babcia przygotowywała ją według własnego, domowego przepisu. Z pewnością powinien go wypróbować każdy kto zmaga się z częstymi przeziębieniami i grypą, miażdżycą, niestrawnością, zakażeniem gronkowcem złocistym czy zwyrodnieniem plamki żółtej oka.
Aby wzmocnić swój organizm, a także wesprzeć go w walce z chorobą nie potrzebujesz wymyślnych suplementów z apteki. Natura obdarowała nas najlepszym dobrem, które odpowiednio przygotowane może zwalczyć wiele dolegliwości. Nalewka z jarzębiny jest łatwa w przygotowaniu, a dzięki naszemu przepisowi zrobisz ją tak, aby zachowała jak najwięcej pożytecznych składników.
Nalewka z jarzębiny składniki:
Oprócz standardowych składników wymienionych w przepisie poniżej, do nalewki można dołożyć również suszone daktyle lub rodzynki, które z pewnością wzbogacą jej smak. Jednak warto je przedtem opłukać pod bieżącą wodą, a potem zamoczyć we wrzątku na około minutę. Dzięki tej prostej czynności pozbędziemy się siarki, która konserwuje bakalie.
- 900-1000 gram jarzębiny
- 450 mililitrów spirytusu rektyfikowanego 95%
- 700 mililitrów wódki 40%
- 500 gram cukru
Przepis – nalewka z jarzębiny krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj dokładnie jarzębinę i wysusz, potem zamróź ją na co najmniej 48 godzin, tak aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
Krok 2. Po wyjęciu z zamrażarki należy odstawić owoce na około 3-4 godziny do odmrożenia.
Krok 3. Wysyp jarzębinę na sitko i przelej gorącą wodą, następnie wszystkie owoce przełóż do czystego, wyparzonego słoika i zasyp cukrem. Potem dokładnie wymieszaj, delikatnie je rozgniatając.
Krok 4. Zakręć słoik i odstaw go w nasłonecznione miejsce na 10 dni, jednak pamiętaj, że przynajmniej raz dziennie należy nim zamieszać.
Krok 5. Następnie dodajemy alkohol, całość mieszamy i ponownie odstawiamy, jednak tym razem na co najmniej 7 tygodni.
Krok 6. Po tym czasie jarzębinę przecedzić przez gazę lub sitko, jednocześnie wyciskając z owoców jak najwięcej soku.
Krok 7. Na koniec przelewamy trunek do butelek, mocno zamykamy i odkładamy na około 7 miesięcy. Dopiero wtedy nalewka z jarzębiny jest odpowiednia do picia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>