Lato powoli dobiega końca, a w sklepach zaczynają pojawiać się jesienne dekoracje i smakołyki. Mimo, że jesień nie jest moją ulubioną porą roku, to zawsze cieszę się, że w końcu będę mogła kupić moje ulubione dynie, z których można przyrządzić niesamowicie pyszne dania i przekąski. Na pierwszy ogień pójdzie oczywiście domowy przepis na dżem z dyni, który jest moim faworytem na jesienne śniadania.
Dżem z dyni – składniki:
- 1600 gram dyni (waga przed wydrążeniem, np. Hokkaido)
- 4 małe pomarańcze
- 270 gram cukru
- 1 cytryna
Przepis na dżem z dyni krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności umyj dokładnie dynię i obierz ją ze skóry – jeśli posiadasz dynię Hokkaido nie musisz jej obierać, następnie wydrąż gniazdo nasienne z pestkami. Potem pokrój ją na mniejsze kawałki – do przygotowania dżemu potrzebujesz około 1100 gramów.
Krok 2. Weź większy garnek i włóż do niego pokrojoną dynię, następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy (potrzeba około 400-500ml). Potem całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut.
Krok 3. Gdy minie wyznaczony czas dynia powinna być już na tyle miękka by można było ją bez problemu zmiksować.
Krok 4. Wszystkie składniki w garnku miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą i gładką konsystencję, następnie dodajemy cukier i mieszamy.
Krok 5. Następnie gotujemy nasz dżem z dyni przez kolejne 15 minut bez pokrywki. Jeśli chcemy by miał on nieco gęstszą konsystencję, to na około 3 minuty przed końcem gotowania warto dodać saszetkę żelfixu 1:3.
Krok 6. Tak przygotowany dżem pomieści się w 8 słoikach o pojemności 240 ml. Zdjęty z ognia dżem przelej do czystych, wyparzonych słoików, pamiętając aby zostawić około 1 cm wolnego miejsca od wieczka, następnie mocno zakręć każdy słoik i odwróć do góry dnem. Pozostaw słoiki w tej pozycji przez najbliższą godzinę.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>