Przepis na delikatny i pyszny dżem z dyni. Zachwyci Cię smakiem

0
5263
dżem z dyni

Lato powoli dobiega końca, a w sklepach zaczynają pojawiać się jesienne dekoracje i smakołyki. Mimo, że jesień nie jest moją ulubioną porą roku, to zawsze cieszę się, że w końcu będę mogła kupić moje ulubione dynie, z których można przyrządzić niesamowicie pyszne dania i przekąski. Na pierwszy ogień pójdzie oczywiście domowy przepis na dżem z dyni, który jest moim faworytem na jesienne śniadania.

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z kalafiora do słoików. Ekspresowa zalewa bez gotowania

Dżem z dyni – składniki:

DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na dżem z dyni krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności umyj dokładnie dynię i obierz ją ze skóry – jeśli posiadasz dynię Hokkaido nie musisz jej obierać, następnie wydrąż gniazdo nasienne z pestkami. Potem pokrój ją na mniejsze kawałki – do przygotowania dżemu potrzebujesz około 1100 gramów.

Krok 2. Weź większy garnek i włóż do niego pokrojoną dynię, następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy (potrzeba około 400-500ml). Potem całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

Krok 3. Gdy minie wyznaczony czas dynia powinna być już na tyle miękka by można było ją bez problemu zmiksować.

Krok 4. Wszystkie składniki w garnku miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą i gładką konsystencję, następnie dodajemy cukier i mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Krok 5. Następnie gotujemy nasz dżem z dyni przez kolejne 15 minut bez pokrywki. Jeśli chcemy by miał on nieco gęstszą konsystencję, to na około 3 minuty przed końcem gotowania warto dodać saszetkę żelfixu 1:3.

Krok 6. Tak przygotowany dżem pomieści się w 8 słoikach o pojemności 240 ml. Zdjęty z ognia dżem przelej do czystych, wyparzonych słoików, pamiętając aby zostawić około 1 cm wolnego miejsca od wieczka, następnie mocno zakręć każdy słoik i odwróć do góry dnem. Pozostaw słoiki w tej pozycji przez najbliższą godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ogórki w miodzie. Wyjątkowy smak, któremu się nie oprzesz
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Idealne na spotkania rodzinne

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Roladki twarogowe w 20 minut. Cieplutkie bułeczki fantastyczne na śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here