Przepis na delikatny i pyszny dżem z dyni. Zachwyci Cię smakiem

Lato powoli dobiega końca, a w sklepach zaczynają pojawiać się jesienne dekoracje i smakołyki. Mimo, że jesień nie jest moją ulubioną porą roku, to zawsze cieszę się, że w końcu będę mogła kupić moje ulubione dynie, z których można przyrządzić niesamowicie pyszne dania i przekąski. Na pierwszy ogień pójdzie oczywiście domowy przepis na dżem z dyni, który jest moim faworytem na jesienne śniadania.

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z kalafiora do słoików. Ekspresowa zalewa bez gotowania

Dżem z dyni – składniki:

DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na dżem z dyni krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności umyj dokładnie dynię i obierz ją ze skóry – jeśli posiadasz dynię Hokkaido nie musisz jej obierać, następnie wydrąż gniazdo nasienne z pestkami. Potem pokrój ją na mniejsze kawałki – do przygotowania dżemu potrzebujesz około 1100 gramów.

Krok 2. Weź większy garnek i włóż do niego pokrojoną dynię, następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy (potrzeba około 400-500ml). Potem całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

Krok 3. Gdy minie wyznaczony czas dynia powinna być już na tyle miękka by można było ją bez problemu zmiksować.

Krok 4. Wszystkie składniki w garnku miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą i gładką konsystencję, następnie dodajemy cukier i mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Krok 5. Następnie gotujemy nasz dżem z dyni przez kolejne 15 minut bez pokrywki. Jeśli chcemy by miał on nieco gęstszą konsystencję, to na około 3 minuty przed końcem gotowania warto dodać saszetkę żelfixu 1:3.

Krok 6. Tak przygotowany dżem pomieści się w 8 słoikach o pojemności 240 ml. Zdjęty z ognia dżem przelej do czystych, wyparzonych słoików, pamiętając aby zostawić około 1 cm wolnego miejsca od wieczka, następnie mocno zakręć każdy słoik i odwróć do góry dnem. Pozostaw słoiki w tej pozycji przez najbliższą godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ogórki w miodzie. Wyjątkowy smak, któremu się nie oprzesz

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Idealne na spotkania rodzinne

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Roladki twarogowe w 20 minut. Cieplutkie bułeczki fantastyczne na śniadanie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here