Przepis na syrop z pigwy – idealny do herbaty w chłodne dni

Pigwa to z pewnością jeden z najbardziej niedocenionych owoców, który powinniśmy spożywać szczególnie w okresie chorobowym. „Polska cytryna” jest sama w sobie twarda i kwaśna, jednak syrop z pigwy to prawdziwe morze dobrodziejstw dla naszego zdrowia. Ponadto, przepis na niego jest niesamowicie szybki i łatwy, a do jego wykonania potrzeba tylko dwóch składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Jeśli częste przeziębienia, grypy czy suchy kaszel nie są Ci obce zdecydowanie polecam wdrożyć do swojej diety syrop z pigwy. Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów, polifenoli i pektyn świetnie sprawdzi się również przy niestrawności, zgadze czy nieżycie jelit. Poniżej domowy przepis, który wspomoże Twój organizm w walce z chorobami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

Składniki na syrop z pigwy:

Zgodnie z naszym przepisem do przygotowania syropu potrzeba zaledwie dwóch składników, które odmierzamy 1:1. Jeżeli mamy 1 kilogram pigwy, to dodajemy do niego 1 kilogram cukru. Samo wykonanie zajmuje kilka chwil, następnie wystarczy odczekać dwa dni i możemy cieszyć się domowym syropem pełnym witamin.

  • Owoce pigwy
  • Cukier

DZISIAJ GRZEJE:  Lecznicza nalewka z jarzębiny. Łatwy przepis na zwalczenie choroby

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Syrop z pigwy – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce, a nawet delikatnie wyszorować. Następnie kroimy każdy na cztery kawałki i wydrążamy gniazda nasienne wraz z pestkami. Przed włożeniem do słoików kroimy pigwę na mniejsze części.

Krok 2. Owoce należy układać w czystych, wyparzonych słoikach warstwami. Oznacza to, że wkładamy trochę pigwy, a następnie trochę cukru i znowu pigwę. I tak aż do wypełnienia każdego słoika.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Krok 3. Tak przygotowane owoce odkładamy na dwa dni, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać słoikiem w celu wymieszania i szybszego rozpuszczenia się cukru.

Krok 4. Po upływie wyznaczonego czasu możemy odcedzić owoce, a następnie przelać syrop z pigwy do osobnych słoiczków lub buteleczek.

Krok 5. Syrop możemy spożywać na bieżąco, trzymając go w lodówce, jednak jeśli chcemy mieć go pod ręką „na potem” to warto go zapasteryzować przez około 10 minut. Dzięki temu słoiczki z syropem możemy przechowywać przez wiele miesięcy, a nawet lat.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here