Pigwa to z pewnością jeden z najbardziej niedocenionych owoców, który powinniśmy spożywać szczególnie w okresie chorobowym. „Polska cytryna” jest sama w sobie twarda i kwaśna, jednak syrop z pigwy to prawdziwe morze dobrodziejstw dla naszego zdrowia. Ponadto, przepis na niego jest niesamowicie szybki i łatwy, a do jego wykonania potrzeba tylko dwóch składników.
Jeśli częste przeziębienia, grypy czy suchy kaszel nie są Ci obce zdecydowanie polecam wdrożyć do swojej diety syrop z pigwy. Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów, polifenoli i pektyn świetnie sprawdzi się również przy niestrawności, zgadze czy nieżycie jelit. Poniżej domowy przepis, który wspomoże Twój organizm w walce z chorobami.
Składniki na syrop z pigwy:
Zgodnie z naszym przepisem do przygotowania syropu potrzeba zaledwie dwóch składników, które odmierzamy 1:1. Jeżeli mamy 1 kilogram pigwy, to dodajemy do niego 1 kilogram cukru. Samo wykonanie zajmuje kilka chwil, następnie wystarczy odczekać dwa dni i możemy cieszyć się domowym syropem pełnym witamin.
- Owoce pigwy
- Cukier
Syrop z pigwy – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce, a nawet delikatnie wyszorować. Następnie kroimy każdy na cztery kawałki i wydrążamy gniazda nasienne wraz z pestkami. Przed włożeniem do słoików kroimy pigwę na mniejsze części.
Krok 2. Owoce należy układać w czystych, wyparzonych słoikach warstwami. Oznacza to, że wkładamy trochę pigwy, a następnie trochę cukru i znowu pigwę. I tak aż do wypełnienia każdego słoika.
Krok 3. Tak przygotowane owoce odkładamy na dwa dni, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać słoikiem w celu wymieszania i szybszego rozpuszczenia się cukru.
Krok 4. Po upływie wyznaczonego czasu możemy odcedzić owoce, a następnie przelać syrop z pigwy do osobnych słoiczków lub buteleczek.
Krok 5. Syrop możemy spożywać na bieżąco, trzymając go w lodówce, jednak jeśli chcemy mieć go pod ręką „na potem” to warto go zapasteryzować przez około 10 minut. Dzięki temu słoiczki z syropem możemy przechowywać przez wiele miesięcy, a nawet lat.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>