Przepis na syrop z pigwy – idealny do herbaty w chłodne dni

0
33657
przepis na syrop z pigwy

Pigwa to z pewnością jeden z najbardziej niedocenionych owoców, który powinniśmy spożywać szczególnie w okresie chorobowym. „Polska cytryna” jest sama w sobie twarda i kwaśna, jednak syrop z pigwy to prawdziwe morze dobrodziejstw dla naszego zdrowia. Ponadto, przepis na niego jest niesamowicie szybki i łatwy, a do jego wykonania potrzeba tylko dwóch składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Jeśli częste przeziębienia, grypy czy suchy kaszel nie są Ci obce zdecydowanie polecam wdrożyć do swojej diety syrop z pigwy. Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów, polifenoli i pektyn świetnie sprawdzi się również przy niestrawności, zgadze czy nieżycie jelit. Poniżej domowy przepis, który wspomoże Twój organizm w walce z chorobami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

Składniki na syrop z pigwy:

Zgodnie z naszym przepisem do przygotowania syropu potrzeba zaledwie dwóch składników, które odmierzamy 1:1. Jeżeli mamy 1 kilogram pigwy, to dodajemy do niego 1 kilogram cukru. Samo wykonanie zajmuje kilka chwil, następnie wystarczy odczekać dwa dni i możemy cieszyć się domowym syropem pełnym witamin.

  • Owoce pigwy
  • Cukier
DZISIAJ GRZEJE:  Lecznicza nalewka z jarzębiny. Łatwy przepis na zwalczenie choroby

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Syrop z pigwy – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce, a nawet delikatnie wyszorować. Następnie kroimy każdy na cztery kawałki i wydrążamy gniazda nasienne wraz z pestkami. Przed włożeniem do słoików kroimy pigwę na mniejsze części.

Krok 2. Owoce należy układać w czystych, wyparzonych słoikach warstwami. Oznacza to, że wkładamy trochę pigwy, a następnie trochę cukru i znowu pigwę. I tak aż do wypełnienia każdego słoika.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Krok 3. Tak przygotowane owoce odkładamy na dwa dni, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać słoikiem w celu wymieszania i szybszego rozpuszczenia się cukru.

Krok 4. Po upływie wyznaczonego czasu możemy odcedzić owoce, a następnie przelać syrop z pigwy do osobnych słoiczków lub buteleczek.

Krok 5. Syrop możemy spożywać na bieżąco, trzymając go w lodówce, jednak jeśli chcemy mieć go pod ręką „na potem” to warto go zapasteryzować przez około 10 minut. Dzięki temu słoiczki z syropem możemy przechowywać przez wiele miesięcy, a nawet lat.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje
DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here