Cukinia to smaczne, zdrowe warzywo. Można ją przygotować na tysiące sposobów. Dziś przedstawiamy Wam przepis na szybką przekąskę z cukinii – cukiniowe kąski w cieście. Są pyszne i ekspresowe w wykonaniu.
Sezon na cukinię wciąż trwa, korzystajmy z tego dobrodziejstwa i przegotujmy dla najbliższych jedną z najsmaczniejszych przekąsek. Wykorzystajmy do tego młode owocniki pokrojone w słupki o średnicy około 1 cm.
Składniki na ciasto do cukinii – przepis
Do sporządzenia naszej przekąski potrzebować będziemy:
- 1 średnich rozmiarów cukinia
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 4 czubate łyżki mąki
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przegotowanie kąsków z cukinii krok po kroku – przepis
Krok 1. Cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę na pół. Każdą ćwiartkę ponownie przekroić na pół. Cząstki pokroić na odcinki długości 4 cm.
Krok 2. Następnie solimy warzywo i odstawiamy na 20 minut.
Krok 3. Do miski wbijamy jajka i mieszamy je z sola i pieprzem. Dodajemy posiekany koper i śmietanę. Kolejno wsypujemy trzy łyżki mąki i mieszamy ciasto na gładką masę przypominającą śmietanę.
Krok 4. Olej rozgrzewamy w wysokiej patelni lub woku. Wystarczy około 1,5 cm warstwy tłuszczu.
Krok 5. Cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Kolejno zanurzamy w cieście i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!!!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>