Cukinia w cieście – szybka i smaczna przekąska

0
6851

Cukinia to smaczne, zdrowe warzywo. Można ją przygotować na tysiące sposobów. Dziś przedstawiamy Wam przepis na szybką przekąskę z cukinii – cukiniowe kąski w cieście. Są pyszne i ekspresowe w wykonaniu.

Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować

Sezon na cukinię wciąż trwa, korzystajmy z tego dobrodziejstwa i przegotujmy dla najbliższych jedną z najsmaczniejszych przekąsek. Wykorzystajmy do tego młode owocniki pokrojone w słupki o średnicy około 1 cm.

Składniki na ciasto do cukinii – przepis

Do sporządzenia naszej przekąski potrzebować będziemy:

  • 1 średnich rozmiarów cukinia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przegotowanie kąsków z cukinii krok po kroku – przepis

Krok 1. Cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę na pół. Każdą ćwiartkę ponownie przekroić na pół. Cząstki pokroić na odcinki długości 4 cm.

Krok 2. Następnie solimy warzywo i odstawiamy na 20 minut.

Krok 3. Do miski wbijamy jajka i mieszamy je z sola i pieprzem. Dodajemy posiekany koper i śmietanę. Kolejno wsypujemy trzy łyżki mąki i mieszamy ciasto na gładką masę przypominającą śmietanę.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem na kefirze - zawsze się udaje

Krok 4. Olej rozgrzewamy w wysokiej patelni lub woku. Wystarczy około 1,5 cm warstwy tłuszczu.  

Krok 5. Cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Kolejno zanurzamy w cieście i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!!!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here