Rosół bardzo często gości na naszych stołach. Osobiście nie wyobrażam sobie niedzieli bez pysznego, aromatycznego rosołu. Niejednokrotnie jednak zostaje nam dużo mięsa rosołowego i nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Dziś przedstawimy Wam jeden z pomysłów, a mianowicie przepis na pasztet z mięsa rosołowego.
Składniki na pasztet z mięsa rosołowego
Do przygotowania pasztetu z mięsa rosołowego, potrzebować będziemy następujących składników:
- około 1 kg dowolnego mięsa rosołowego (kaczego, wołowego, indyczego czy z kurczaka)
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki majeranku
- około pół litra rosołu (ilość rosołu jest zależna od suchości mięsa)
- gęsi smalec do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie pasztetu z mięsa rosołowego krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności cebulę należy pokroić w kostkę. Kolejno oczyszczoną wątróbkę dusimy wraz z cebulą na gęsim smalcu.
Krok 2. Mięso rosołowe oddzielamy od kości i łączymy z usmażoną wątróbką. Całość mielimy przy pomocy maszynki do mięsa.
Krok 3. Do zmielonego mięsa dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4. Do masy mięsnej wlewamy rosół. Następnie całość blendujemy tak długo, aż uzyskamy gładką masę. Gotowy pasztet przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy.
Krok 5. Pasteryzujemy od zagotowania około 30 minut. Gotowe! Smacznego.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>