Pasztet z mięsa rosołowego – idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

0
28191

Rosół bardzo często gości na naszych stołach. Osobiście nie wyobrażam sobie niedzieli bez pysznego, aromatycznego rosołu. Niejednokrotnie jednak zostaje nam dużo mięsa rosołowego i nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Dziś przedstawimy Wam jeden z pomysłów, a mianowicie przepis na pasztet z mięsa rosołowego.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki na pasztet z mięsa rosołowego

Do przygotowania pasztetu z mięsa rosołowego, potrzebować będziemy następujących składników:
  • około 1 kg dowolnego mięsa rosołowego (kaczego, wołowego, indyczego czy z kurczaka)
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • około pół litra rosołu (ilość rosołu jest zależna od suchości mięsa)
  • gęsi smalec do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kartacze z mięsem - szybki i sycący obiad

Przygotowanie pasztetu z mięsa rosołowego krok po kroku

Krok 1. W pierwszej kolejności cebulę należy pokroić w kostkę. Kolejno oczyszczoną wątróbkę dusimy wraz z cebulą na gęsim smalcu.
 
Krok 2. Mięso rosołowe oddzielamy od kości i łączymy z usmażoną wątróbką. Całość mielimy przy pomocy maszynki do mięsa.
 
Krok 3. Do zmielonego mięsa dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
 
Krok 4. Do masy mięsnej wlewamy rosół. Następnie całość blendujemy tak długo, aż uzyskamy gładką masę. Gotowy pasztet przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy.
 
Krok 5. Pasteryzujemy od zagotowania około 30 minut. Gotowe! Smacznego.
DZISIAJ GRZEJE:  Mięsne kotlety waflowe - tego jeszcze nie jadłeś - zobacz przepis
 
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here