Pleśniak jest jednym z tradycyjnych ciast polskiej kuchni. Nietuzinkowy wygląd i rewelacyjny smak sprawia, że to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Na stole prezentuje się bardzo dobrze, więc można je przygotować na różne imprezy jak i domowe spotkania. Bardzo często sięgam po ten przepis, gdyż nigdy mnie nie zawodzi.
Bardzo często przygotowuję to ciasto, ponieważ jest uwielbiane przez wszystkich członków mojej rodziny. Sięgam po ten przepis od lat i za każdym razem zachwycam się jego smakiem. Idealnie kruche z wysoką bezą, aż rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem przepysznego domowego ciasta!
Składniki na ciasto pleśniak – przepis
Do przygotowania ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm.
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowa)
- 300 g masła (1,5 klasycznej kostki)
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 220 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- 500 g dżemu porzeczkowego
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie ciasta pleśniak krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do dużej miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę pszenną tortową. Dodajemy również dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 100 g cukru pudru. W tym momencie możemy wymieszać ze sobą suche składniki.
Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek (białka posłużą nam w dalszej części przepisu). Żółtka dodajemy do suchych składników. Masło przekrajamy na mniejsze kosteczki, a następnie dodajemy je do miski.
Krok 3. W tym kroku przejdziemy do wyrabiania przygotowanych przez nas składników. Możemy użyć do tego miksera z hakami lub wyrobić ciasto ręcznie. Gdy zdecydujemy się na własnoręczne wyrabianie ciasta, powinniśmy wyrabiać je szybko i sprawnie, aby dłońmi nie roztapiać zawartego w nim masła.
Krok 4. Dobrze i szybko wyrobione ciasto, przedzielamy na 3 równe części i formujemy każdy kawałek w kulę. Następnie jeden z 3 kawałków umieszczamy w misce i wsypujemy kakao. Wyrabiamy ciasto do momentu, równomiernego rozprowadzenia się kakao.
Krok 5. Dwa kawałki ciasta, jedną kulę jasną i kakaową, owijamy oddzielnie w folię spożywczą i umieszczamy je do zamrażarki.
Krok 6. Jasny kawałek ciasta, który zostawiliśmy, wylepiamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy spód ciasta przez ok 10 min w temperaturze 170*C grzanie góra dół, na środkowej półce piekarnika. Po podpieczeniu ciasta, nie wyłączamy piekarnika i zmieniamy temperaturę na 175*C.
Krok 7. Na spodzie ciasta rozprowadzamy dżem porzeczkowy (możesz użyć innego dżemu, najlepiej jednak aby był gęsty). Następnie z zamrażarki wyjmujemy kakaowe ciasto i tarkujemy je na tarce o grubych oczkach i umieszczamy je na przygotowaną przez nas warstwę dżemu.
Krok 8. Teraz zajmiemy się przygotowywaniem bezy. Wcześniej odłożonych przez nas białek ubijamy mikserem na sztywną masę (można dodać szczyptę soli). W czasie, gdy zacznie powstawać piana, dodajemy stopniowo cukier (ciągle miksując, dodajemy co jakiś czas po 1 łyżce cukru). Gdy cukier rozpuści się w masie białkowej, dodajemy skrobię ziemniaczaną.
Krok 9. Przygotowaną bezę równomiernie rozprowadzamy na warstwie tarkowanego ciasta kakaowego. Następnie z zamrażarki wyjmujemy jasną kulę ciasta i również tarkujemy ją na grubych oczkach tarki, delikatnie umieszczając ciasto na masę bezową.
Krok 10. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 175*C (grzanie góra dół, środkowa półka). Ciasto pieczemy przez ok. 40 min. Po upieczeniu, nie otwieramy piekarnika przez ok. 1h (aby beza nie opadła). Po wyjęciu z piekarnika ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>