Pasta z cukinii na kanapki to moje niedawne odkrycie. Jest to idealna propozycja na zimę kiedy nie mamy zbyt wielu warzyw na wyciągnięcie ręki. Pasta z cukinii jest wręcz idealna na kanapki. Uwielbiam ten przepis, bo za każdym razem wychodzi tak samo.. a wychodzi rewelacyjnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się przepyszną pastą z cukinii!
Cukinia jest bardzo dobrym warzywem, które zawiera w sobie szereg witamin. Są to m.in. witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Bardzo lubię cukinię, więc przepisów na jej wykorzystanie mam kilka. Ten przepis sprawia, że nawet zimę mogę po nią sięgnąć. Serdecznie polecam Ci ten wyśmienity przepis!
Składniki na Pastę z Cukinii – przepis:
- 1 kg cukinii oczyszczonej bez pestek
- 300 g marchewki
- 250 g cebuli
- 1 główka czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie Pasty z cukinii krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia cukinii. Pozbywamy się z niej pestek i obieramy ją ze skórki.
Krok 2. Cukinie kroimy w kwadratowe kostki 1 cm.
Krok 3. Marchew obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka, a potem czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Krok 5. Na patelnię wlewamy olej i go rozgrzewamy. Na średniej mocy palnika smażymy cebulę, a gdy zmięknie dodajemy czosnek oraz marchewkę. Zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię. Całość tusimy.
Krok 6. Gdy marchew będzie miękka, patelnię zdejmujemy z ognia, a warzywa przekładamy do drugiego naczynia.
Krok 7. Na patelnię wlewamy jeszcze trochę oleju, a następnie wrzucamy cukinię, posypujemy solą. Patelnię przykrywamy i tusimy do momentu, aż cukinia ni będzie surowa.
Krok 8. Gdy cukinia będzie miękka, dodajemy do niej wcześniej smażone warzywa. Potem doprawiamy je przyprawami.
Krok 9. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet jabłkowy. Całość mieszamy i gotujemy do momentu odparowania wody, a mieszanka będzie gęsta.
Krok 10. Całość blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Na koniec pasteryzujemy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>