Jagody to prawdziwa bomba witaminowa, która w niektórych przypadkach działa o wiele lepiej niż leki z apteki. Regularne spożywanie tego owocu sprawia, że nasz wzrok znacznie się poprawi, a dodatkowo chroni jelita i naczynia krwionośne. To także idealna przekąska dla osób na diecie, ponieważ świetnie wspomaga metabolizm. Niestety nie są one dostępne cały rok, dlatego warto przygotować jagody na zimę w słoiczkach i wzmacniać swoją odporność każdego dnia.
Owoc jagody nie tylko ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale również wyśmienicie smakuje. Po zamknięciu w słoiczkach zgodnie z naszym przepisem, takie owoce będą idealnym dodatkiem do słodkich deserów czy ciast. Natomiast sok, który z nich powstanie świetnie nada się do zimowej herbatki.
Składniki na jagody na zimę w słoiczkach:
Jagody na zimę może przygotować praktycznie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Nawet jeśli nigdy w życiu nie przygotowywałeś przetworów, to z pewnością świetnie sobie poradzisz z tym przepisem. Zrobienie jagód w słoiczkach wymaga jedynie chwili czasu oraz dwóch podstawowych produktów.
- 1 kilogram jagód
- Cukier (3 łyżki na każdy słoiczek)
Przepis na jagody na zimę krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj i oczyść owoce, ale na tyle delikatnie by nie puściły zbyt dużo soku, następnie delikatnie je osusz.
Krok 2. Czyste jagody układamy w słoiczkach, tak aby każdy był wypełniony do połowy, potem wystarczy zasypać każdy z nich 3 łyżkami cukru.
Krok 3. Tak przygotowane owoce w słoikach zakręcamy, a następnie zagotowujemy każdy z nich przez około 10 minut.
Krok 4. Po tym czasie odkładamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Jagody na zimę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sok z jagód można stosować również niczym syrop – dzięki temu wzmocnimy odporność naszego organizmu. Działa on też niczym lek w przypadku niestrawności czy biegunki. Wystarczy jedna łyżka syropu każdego dnia i już po kilku tygodniach poczujesz różnicę. Jagody na zimę warto przygotować od razu w większej ilości, ponieważ z pewnością wykorzystasz zarówno sok jak i owoce.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>