Nadmiar cukinii nie może się zmarnować, dlatego właśnie zdecydowałam się przyrządzić ten dość nietypowy przepis. Delikatny, słodki smak sprawia, że cukinia jak ananas świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, a także sałatek. I co najważniejsze, naprawdę smakiem przypomina ananasa!
W tym roku naprawdę zaszalałam z ilością przetworów, ale mimo wielu godzin w kuchni, wiem, że było warto. Zimą będę cieszyć się pysznym smakiem domowych smakołyków z warzyw i owoców, których w tym okresie szczególnie brakuje. Oprócz przetworów pełnych kwaśnych i słonych smaków, będą również te słodkie, które uwielbiają najmłodsi. Cukinia jak ananas mimo, że stworzona z myślą o ciastach jest również w moim domu systematycznie podjadana wprost ze słoików! To chyba najlepsza rekomendacja tego smakołyku i zachęta do wypróbowania przepisu.y
Cukinia jak ananas – składniki potrzebne do wykonania:
Większość składników potrzebnych do przygotowania cukinii z tego przepisu z pewnością znajdziesz w swoim domu, warto jednak sprawdzić czy mamy również aromat ananasowy. To właśnie dzięki niemu cukinia jeszcze bardziej będzie przypominała smakiem soczystego ananasa.
- 3 kilogramy cukinii (obranej)
- 1,5 litra wody
- 1 kilogram cukru
- Cukier waniliowy
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 goździki
- Aromat ananasowy (opcjonalnie)
Cukinia jak ananas – najlepszy przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek obierz cukinie i usuń z nich gniazda nasienne, potem pokrój warzywa w kostkę.
Krok 2. W większym garnku zagotuj wodę wraz z kwaskiem cytrynowym, następnie zalej nią cukinię i odstaw na 24 godziny.
Krok 3. W kolejnym dniu odsączamy cukinię z zalewy, a następnie ponownie ją zagotowujemy. Potem dodajemy goździki, kurkumę, cukier zwykły i waniliowy oraz wkładamy z powrotem cukinię. Całość kolejny raz zagotowujemy, po czym gotujemy tak na małym ogniu przez około 7 minut.
Krok 4. Jeszcze gorącą cukinię układamy ciasno w czystych, a najlepiej wyparzonych słoikach, następnie zalewamy ją ugotowaną zalewą.
Krok 5. Na sam koniec słoiki dobrze zakręcamy, a potem pasteryzujemy je przez około 5 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>