Przepis na knedle ze śliwkami – smaczny i szybki obiad

0
7461

Knedle ze śliwkami to świetny pomysł na szybki obiad. Można wykorzystać do nich ziemniaki z poprzedniego dnia, co zdecydowanie przyspieszy zrobienie dania, ale również przyczyni się do niemarnowania jedzenia.

Knedle można podawać z dodatkiem zasmażanej na maśle bułki tartej lub z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Ziemniaki do knedli mogą być z poprzedniego dnia, choć te gotowane na świeżo są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Zachęcamy do udostępniania przepisu innym 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki na knedle ze śliwkami – przepis

Do przygotowania klusek ze śliwkami potrzebować będziemy następujących składników:

  • 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 130 g mąki
  • sól
  • 250 g śliwek, mogą być również mrożone
  • cynamon
  • cukier puder
  • 6 łyżek bułki tartej + 6 łyżek masła
  • 300 g gęstej śmietany 18% lub jogurt naturalny
  •  1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania klusek ze śliwkami krok po kroku – przepis

Krok 1. Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie mielimy.

Krok 2. Umyte śliwki nadkrawamy i wyjmujemy pestkę. W środek śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu oraz 1/4 łyżeczki cukru pudru.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kartacze z mięsem - szybki i sycący obiad

Krok 3. Ostudzone ziemniaki wykładamy na mąkę, dodajemy jajko i sól. i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.

Krok 4. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki z ciasta i rozgniatamy je na cienki placuszek. Na środku każdego układamy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi. Formujemy niewielką kulkę i odkładamy na oprószony mąką talerz.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Krok 5. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

Krok 6. Ugotowane kluski odcedzany na sitku. Podajemy z bułką tartą zrumienioną wcześniej z masłem lub kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym i zwykłam cukrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here