Knedle ze śliwkami to świetny pomysł na szybki obiad. Można wykorzystać do nich ziemniaki z poprzedniego dnia, co zdecydowanie przyspieszy zrobienie dania, ale również przyczyni się do niemarnowania jedzenia.
Knedle można podawać z dodatkiem zasmażanej na maśle bułki tartej lub z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Ziemniaki do knedli mogą być z poprzedniego dnia, choć te gotowane na świeżo są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Zachęcamy do udostępniania przepisu innym 🙂
Składniki na knedle ze śliwkami – przepis
Do przygotowania klusek ze śliwkami potrzebować będziemy następujących składników:
- 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 130 g mąki
- sól
- 250 g śliwek, mogą być również mrożone
- cynamon
- cukier puder
- 6 łyżek bułki tartej + 6 łyżek masła
- 300 g gęstej śmietany 18% lub jogurt naturalny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania klusek ze śliwkami krok po kroku – przepis
Krok 1. Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie mielimy.
Krok 2. Umyte śliwki nadkrawamy i wyjmujemy pestkę. W środek śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu oraz 1/4 łyżeczki cukru pudru.
Krok 3. Ostudzone ziemniaki wykładamy na mąkę, dodajemy jajko i sól. i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
Krok 4. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki z ciasta i rozgniatamy je na cienki placuszek. Na środku każdego układamy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi. Formujemy niewielką kulkę i odkładamy na oprószony mąką talerz.
Krok 5. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 6. Ugotowane kluski odcedzany na sitku. Podajemy z bułką tartą zrumienioną wcześniej z masłem lub kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym i zwykłam cukrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>