Młode gołąbki to moja dzisiejsza propozycja na danie, które zachwyci każdego. Gołąbki są niesamowicie smakowite, ale i również proste w wykonaniu. Jest do danie jedno garnkowe, więc po wykonaniu tego przepisu nie spędzisz dużej ilości czasu na sprzątaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć swoich bliskich rewelacyjnym domowym daniem. Polecam!
Gołąbki są jednym z najbardziej lubianych i popularnych dań w Polsce. Jest to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści młodej kapusty głowiastej. W dzisiejszym przepisie pokażę Ci inną wersje gołąbków. W moim rodzinnym domu jest to obowiązkowe danie na każde święta, ale i również spotkania rodzinne. Serdecznie polecam Ci ten przepis na wyśmienite gołąbki z młodej kapusty!
Składniki na młode gołąbki – przepis:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- pół młodej kapusty
- mąka do obtoczenia klopsików
- 100 g ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- pół pęczka koperku
- olej do smażenia
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
Wykonanie młodych gołąbków krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do miski wrzucamy mięso mielone wieprzowe, a następnie dodajemy jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy według smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i papryka ostra).
Krok 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż powstanie jednolita masa.
Krok 3. Z mięsa mielonego wykonujemy kulki, a następnie obtaczamy je w mące.
Krok 4. Klopsiki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy do momentu ich zarumienienia z każdej ze stron.
Krok 5. Klopsiki przekładamy na talerz, a następnie kroimy cebulę w kosteczkę, a kapustę szatkujemy na grubo.
Krok 6. Na patelnię dodajemy łyżkę masła (najlepiej klarowanego) i dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grubo poszatkowaną kapustę.
Krok 7. Mieszamy całość jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy bulion i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotowujemy.
Krok 8. Na patelnię dodajemy klopsiki, obsypujemy posiekanym koperkiem. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze przez ok 5 min. W razie potrzeby doprawiamy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>