Przepis na gołąbki w młodej kapuście. Świetny pomysł, by przygotować je inaczej niż tradycyjne

0
1650

Młode gołąbki to moja dzisiejsza propozycja na danie, które zachwyci każdego. Gołąbki są niesamowicie smakowite, ale i również proste w wykonaniu. Jest do danie jedno garnkowe, więc po wykonaniu tego przepisu nie spędzisz dużej ilości czasu na sprzątaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć swoich bliskich rewelacyjnym domowym daniem. Polecam!

Gołąbki są jednym z najbardziej lubianych i popularnych dań w Polsce. Jest to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści młodej kapusty głowiastej.  W dzisiejszym przepisie pokażę Ci inną wersje gołąbków. W moim rodzinnym domu jest to obowiązkowe danie na każde święta, ale i również spotkania rodzinne. Serdecznie polecam Ci ten przepis na wyśmienite gołąbki z młodej kapusty!

DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowa delicja z pianką. Przepis na orzeźwiające ciasto na lato
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Składniki na młode gołąbki – przepis:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pół młodej kapusty
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • pół pęczka koperku
  • olej do smażenia
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta
DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który dzieci uwielbiają

Wykonanie młodych gołąbków krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do miski wrzucamy mięso mielone wieprzowe, a następnie dodajemy jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy według smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i papryka ostra).

Krok 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż powstanie jednolita masa.

Krok 3. Z mięsa mielonego wykonujemy kulki, a następnie obtaczamy je w mące.

Krok 4. Klopsiki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy do momentu ich zarumienienia z każdej ze stron.

Krok 5. Klopsiki przekładamy na talerz, a następnie kroimy cebulę w kosteczkę, a kapustę szatkujemy na grubo.

DZISIAJ GRZEJE:  Kantyczka - przepis na pyszne, efektowne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Krok 6. Na patelnię dodajemy łyżkę masła (najlepiej klarowanego) i dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grubo poszatkowaną kapustę.

Krok 7. Mieszamy całość jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy bulion i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotowujemy.

Krok 8. Na patelnię dodajemy klopsiki, obsypujemy posiekanym koperkiem. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze przez ok 5 min. W razie potrzeby doprawiamy.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z szyszek sosny – łatwy przepis na odporność i szybkie pokonanie choroby

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj skuteczny i szybki sposób jak oczyścić kurki. Leśnicy podpowiadają jak dobrze to zrobić
DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here