Domowej roboty syrop z mięty – zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Syrop z mięty ma wiele właściwości leczniczych, między innymi poprawia pracę jelit, działa uspokajająco, łagodzi objawy kaszlu i zwiększa odporność. Watro mieć go w swojej spiżarni i pić codziennie.

W dzisiejszych czasach o świeżą miętę wcale nie jest trudno, można kupić ją nawet w supermarketach lub po prostu hodować w domu w ogrodzie czy donicach.

Syrop z mięty ma całą masę cennych właściwości, poniżej przedstawiamy Wam kilka z nich:
– łagodzi infekcje związane z układem oddechowym
– poprawia pracę jelit przez co pozytywnie wpływa na cały układ trawienny
– zwiększa naszą odporność
– przynosi ulgę w bólu brzucha, podczas wymiotów czy niestrawności
– wykazuje działanie przeciwbakteryjne
– mięta działa na nas uspokajająco

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Składniki na syrop z mięty – prosty przepis

Przygotowanie syropu z mięty jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo pracy. Zatem potrzebować będziemy następujących składników:

  • sporą garść gałązek mięty około 40, a nawet 50 gałązek
  • 2 cytryny średniej wielkości
  • ok. 2,5 l wody
  • 0,5 kg cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

Przygotowanie syropu z mięty krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowanie syropu zaczynamy od dokładnego umycia mięty pod bieżącą wodą.
 
Krok 2. Kolejno na średnim ogniu należy zagotować wodę, gdy zacznie już wrzeć, dodajemy cukier.
 
Krok 3. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i odkładamy go do ostygnięcia.
 
Krok 4. Do przestudzonej wody z cukrem dodajemy gałązki mięty oraz sok z cytryny. Garnek z syropem przykrywamy pokrywką i odstawiamy go na kilka godzin. Najlepiej robić syrop wieczorem i pozostawić go na całą noc pod przykryciem.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis
 
Krok 5. Po upływie czasu należy całość zagotować jeszcze raz. Syrop gotujemy przez 2-3 minuty, kolejno przecedzamy go i po ostygnięciu przelewamy do wcześniej umytych i wyparzonych buteleczek.
 
Krok 6. Syrop z mięty pasteryzujemy około 5-7 minut od momentu zagotowania się wody. Pijemy codziennie po dwie łyżeczki. Można dodawać go również do herbaty czy wody. Smacznego i na zdrowie!
 
DZISIAJ GRZEJE:  Chcesz wykluczyć cukier z diety? Mamy dla niego zdrowszą alternatywę – nie poczujesz różnicy
 
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na expresowy zdrowy deser z nasionami chia - Sprawdź koniecznie, dlaczego warto jej jeść
 
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here