Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad

0
49335

Sezon na przepyszną i świeżą cukinię nadal trwa, więc ze swojego przepiśnika wyciągam najlepsze przepisy na różnego rodzaju przetwory, ale również wykonuję pyszne domowe dania na bieżąco. Moją dzisiejszą propozycją na wykorzystanie cukinii są rewelacyjne kotleciki, które sprawdzą się na rodzinny obiad. Koniecznie wykorzystaj ten sprawdzony przepis i wykonaj kotleciki z cukinii!

Cukinia w tym rok bardzo obficie rośnie w moim ogródku. Szczerze mówiąc, uwielbiam ją w każdej postaci, więc gdy tylko jest sezon, wykorzystuję ją w mojej kuchni, gdy tylko mam okazję. Warzywo to posiada szereg witamin, które są ważne dla naszego organizmu. Zawiera w sobie między innymi potas, żelazo, witaminę C i K. Serdecznie polecam Ci ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słynne krokodylki. Ten przepis na ogórki nigdy mi się nie znudzi

Składniki na kotleciki z cukinii – przepis:

  • cukinia ok. 370 g
  • 1 cebula ok. 170 g
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • szklanka bułki tartej
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • garść posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej roślinny
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie kotlecików siekanych krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia warzyw i pozbycia się brudu (moja cukinia jest młoda, wiec jej nie obierałam. Jak posiadasz starą, to cukinię należy obrać i pozbyć się nasion ze środka warzywa).

Krok 2. Ziemniaki, marchewkę oraz cebule również dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki.

Krok 3. Umyte i obrane wcześniej ziemniaki, cukinię oraz marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 4. Cebulę siekamy na drobne kawałki.

Krok 5. Wszystkie warzywa, które przygotowaliśmy, umieszczamy w misce, a następnie wsypujemy płaską łyżkę soli. Całość dokładnie mieszamy, a potem zostawiamy na ok. 10 min, aż warzywa puszczą wodę.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Kiszona w Słoiku: Fermentowana Rozkosz dla Twojego Podniebienia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Krok 6. Po upłynięciu wyznaczonego czasu warzywa odsączamy z wody. Chwytamy w garść, a następnie ściskamy pozbywając się nadmiaru wody. Odsączone warzywa przekładamy do drugiej miski.

Krok 7. Do miski z odsączonymi warzywami dodajemy garść siekanego szczypiorku, dwa jajka, pół szklanki bułki tartej oraz skrobię ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Krok 8. Do miski dodajemy również pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Możemy dodać również inne przyprawy, wszystko według własnego gustu.

Krok 9. Do oddzielnej miski wsypujemy pozostałą bułkę tartą. Z warzyw lepimy średnie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na koreczki z ogórków na zimę. Dodatek kolendry całkowicie odmienia ich smak
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę gruzińską. Pyszny dodatek do obiadu lub grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here