Sezon na przepyszną i świeżą cukinię nadal trwa, więc ze swojego przepiśnika wyciągam najlepsze przepisy na różnego rodzaju przetwory, ale również wykonuję pyszne domowe dania na bieżąco. Moją dzisiejszą propozycją na wykorzystanie cukinii są rewelacyjne kotleciki, które sprawdzą się na rodzinny obiad. Koniecznie wykorzystaj ten sprawdzony przepis i wykonaj kotleciki z cukinii!
Cukinia w tym rok bardzo obficie rośnie w moim ogródku. Szczerze mówiąc, uwielbiam ją w każdej postaci, więc gdy tylko jest sezon, wykorzystuję ją w mojej kuchni, gdy tylko mam okazję. Warzywo to posiada szereg witamin, które są ważne dla naszego organizmu. Zawiera w sobie między innymi potas, żelazo, witaminę C i K. Serdecznie polecam Ci ten przepis!
Składniki na kotleciki z cukinii – przepis:
- cukinia ok. 370 g
- 1 cebula ok. 170 g
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- szklanka bułki tartej
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- garść posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej roślinny
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie kotlecików siekanych krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia warzyw i pozbycia się brudu (moja cukinia jest młoda, wiec jej nie obierałam. Jak posiadasz starą, to cukinię należy obrać i pozbyć się nasion ze środka warzywa).
Krok 2. Ziemniaki, marchewkę oraz cebule również dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki.
Krok 3. Umyte i obrane wcześniej ziemniaki, cukinię oraz marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 4. Cebulę siekamy na drobne kawałki.
Krok 5. Wszystkie warzywa, które przygotowaliśmy, umieszczamy w misce, a następnie wsypujemy płaską łyżkę soli. Całość dokładnie mieszamy, a potem zostawiamy na ok. 10 min, aż warzywa puszczą wodę.
Krok 6. Po upłynięciu wyznaczonego czasu warzywa odsączamy z wody. Chwytamy w garść, a następnie ściskamy pozbywając się nadmiaru wody. Odsączone warzywa przekładamy do drugiej miski.
Krok 7. Do miski z odsączonymi warzywami dodajemy garść siekanego szczypiorku, dwa jajka, pół szklanki bułki tartej oraz skrobię ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Krok 8. Do miski dodajemy również pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Możemy dodać również inne przyprawy, wszystko według własnego gustu.
Krok 9. Do oddzielnej miski wsypujemy pozostałą bułkę tartą. Z warzyw lepimy średnie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>