Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To stara receptura mojej babci, od lat właśnie w ten sposób przygotowuje się w moim domu to pyszne danie.
Składniki na bigos z kiszonej kapusty – przepis
Do przygotowania bigosu potrzebować będziemy następujących składników:
- ok. 2 kg domowej kapusty kiszonej
- 500 g karkówki
- 200 g boczku wędzonego
- 4 kiełbasy śląskie
- grzyby suszone w dowolnej ilości
- 2 śliwki suszone
- 2 cebule
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- smalec do smażenia
- przecier pomidorowy
- Przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka ostra i słodka do smaku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania bigosu krok po kroku – przepis
Krok 1. Kapustę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Do dużego garnka wrzucamy przepłukaną kapustę i zalewamy ją szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i śliwki. Jeśli po przepłukaniu kapusta wydaje Wam się mocno kwaśna można wcześniej ją obgotować i odcedzić na sicie. Ja tego nie robię, gdyż według mnie bigos lekko kwaśny smakuje wybornie.
Krok 2. Do kapusty dodajemy również suszone grzyby (ja dodaję całą garść ale ilość pozostawiam, Wam do uznania). Całość gotujemy koło 30 minut.
Krok 3. Kolejno należy cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i posmażmy cebulę. Następnie dodajemy ją do kapusty.
Krok 4. Karkówkę (można w kawałku lub pokrojoną w kostkę), podsmażamy i dusimy do miękkości. Można użyć również pieczonego mięsa.
Krok 5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni (tej samej, na której była smażona cebula) dodajemy smalec i smażymy do zrumienienia.
Krok 6. Mięso wraz z przyprawami i przecierem pomidorowym dorzucamy do gotującej się kapusty. Dusimy około godziny na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy podsmażoną kiełbasę z boczkiem i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy do smaku. Bigos z kapusty kiszonej jest już gotowy, aczkolwiek smakuje najlepiej na drugi bądź trzeci dzień. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>