Syrop z malin to hit tego lata – przepis z 3 składników

0
88833

Sezon na maliny wciąż trwa, więc warto przygotować z nich coś innego niż standardowo. Większość z nas z owoców sezonowych robi dżem lub sok, dziś proponujemy coś innego – syrop z malin. Przyda się w zimie do herbaty czy deserów.

Można zamienić maliny, jagody w pyszne soki, ale można też zrobić coś pomiędzy i przygotować owoce w syropie. W ten sposób otrzymamy całe owoce i pyszny sok. Maliny idealnie się do tego nadają.w chłodne zimowe wieczory sok możemy dodać do rozgrzewającej herbaty, a całymi owocami np. udekorujesz deser.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Co potrzebujemy do syropu z malin – przepis

Do przygotowania malin w syropie będą nam potrzebne zaledwie trzy składniki:

  • 1 kg malin
  • 0.7 kg cukru
  • pół szklanki wody
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Przygotowanie syropu z malin krok po kroku

Krok 1. Maliny przebieramy, oczyszczamy z resztek szypułek. Następnie przepłukujemy je na sitku i zostawiamy do odsączenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki, które należy umyć i sparzyć.

Krok 2. Odsączone owoce wkładamy do słoików. W osobnym garnku gotujemy wodę z cukrem i mieszamy. Gdy ten się rozpuści, przelewamy syrop do malin tak, by wypełnił połowę wysokości słoików. Naczynia zakręcamy i ustawiamy w szerokim garnku na czystej ściereczce. Garnek zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i włączamy palnik.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 3. Maliny w syropie pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

DZISIAJ GRZEJE:  Modra kapusta na zimę do słoików. Rodzinny przepis, który uwielbiam
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę wieloskładnikową do słoików na zimę. Zamknij smak lata w słoiku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here