Syrop z malin to hit tego lata – przepis z 3 składników

Sezon na maliny wciąż trwa, więc warto przygotować z nich coś innego niż standardowo. Większość z nas z owoców sezonowych robi dżem lub sok, dziś proponujemy coś innego – syrop z malin. Przyda się w zimie do herbaty czy deserów.

Można zamienić maliny, jagody w pyszne soki, ale można też zrobić coś pomiędzy i przygotować owoce w syropie. W ten sposób otrzymamy całe owoce i pyszny sok. Maliny idealnie się do tego nadają.w chłodne zimowe wieczory sok możemy dodać do rozgrzewającej herbaty, a całymi owocami np. udekorujesz deser.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Co potrzebujemy do syropu z malin – przepis

Do przygotowania malin w syropie będą nam potrzebne zaledwie trzy składniki:

  • 1 kg malin
  • 0.7 kg cukru
  • pół szklanki wody

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Przygotowanie syropu z malin krok po kroku

Krok 1. Maliny przebieramy, oczyszczamy z resztek szypułek. Następnie przepłukujemy je na sitku i zostawiamy do odsączenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki, które należy umyć i sparzyć.

Krok 2. Odsączone owoce wkładamy do słoików. W osobnym garnku gotujemy wodę z cukrem i mieszamy. Gdy ten się rozpuści, przelewamy syrop do malin tak, by wypełnił połowę wysokości słoików. Naczynia zakręcamy i ustawiamy w szerokim garnku na czystej ściereczce. Garnek zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i włączamy palnik.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 3. Maliny w syropie pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

DZISIAJ GRZEJE:  Modra kapusta na zimę do słoików. Rodzinny przepis, który uwielbiam

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę wieloskładnikową do słoików na zimę. Zamknij smak lata w słoiku

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here