Większość z nas smaży grzyby po prostu na oliwie lub maśle, z dodatkiem pieprzu i soli. Czy kiedykolwiek próbowałeś innego sposobu? Jeśli nie, to właśnie dla Ciebie mamy idealny przepis na aromatyczne grzyby. Przyrządzisz tak nie tylko pieczarki, ale także borowiki czy kurki.
Sezon na grzyby już się rozpoczął, więc dobrze jest znać dużo przepisów na ich przygotowanie. By wyszły chrupiące i aromatyczne wystarczy dodać do ich tylko odpowiednie składniki. Jakie? Już zdradzamy… Jednym z nich jest białe wytrawne wino.
Czego potrzebujesz, by przygotować idealne pieczarki
Do przygotowania apetycznych pieczarek potrzebować będziemy:
- 500g pieczarek
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- pół główki czosnku
- olej do smażenia
- garść świeżej naci pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pieczarek krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności należy pokroić pieczarki, paprykę oraz czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej (wlewamy go tyle, by zakrył dno) i wrzucamy czosnek. Smażymy minutę.
Krok 2. Kolejno dodajemy na patelnię pieczarki i doprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Krok 3. Gdy pieczarki będą już miękkie dolewamy do nich białe wino. Gotujemy około 5 minut, by alkohol zdarzył odparować.
Krok 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną nać pietruszki. Nasze grzyby są gotowe do spożycia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>