Tak właśnie powinno się smażyć grzyby. Zdradzamy sekret jak wydobyć z nich mnóstwo smaku i aromatu – przepis

0
3398

Większość z nas smaży grzyby po prostu na oliwie lub maśle, z dodatkiem pieprzu i soli. Czy kiedykolwiek próbowałeś innego sposobu? Jeśli nie, to właśnie dla Ciebie mamy idealny przepis na aromatyczne grzyby. Przyrządzisz tak nie tylko pieczarki, ale także borowiki czy kurki.

Sezon na grzyby już się rozpoczął, więc dobrze jest znać dużo przepisów na ich przygotowanie. By wyszły chrupiące i aromatyczne wystarczy dodać do ich tylko odpowiednie składniki. Jakie? Już zdradzamy… Jednym z nich jest białe wytrawne wino.

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Czego potrzebujesz, by przygotować idealne pieczarki

Do przygotowania apetycznych pieczarek potrzebować będziemy:

  • 500g pieczarek
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • pół główki czosnku
  • olej do smażenia
  • garść świeżej naci pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Przygotowanie pieczarek krok po kroku

Krok 1. W pierwszej kolejności należy pokroić pieczarki, paprykę oraz czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej (wlewamy go tyle, by zakrył dno) i wrzucamy czosnek. Smażymy minutę.

Krok 2. Kolejno dodajemy na patelnię pieczarki i doprawiamy pieprzem i solą według uznania.

Krok 3. Gdy pieczarki będą już miękkie dolewamy do nich białe wino. Gotujemy około 5 minut, by alkohol zdarzył odparować.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną nać pietruszki. Nasze grzyby są gotowe do spożycia. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here