Przepis na jagodzianki z kruszonką – idealne do popołudniowej kawy

0

Jagodzianki to idealna przekąska nie tylko do popołudniowej kawy. Nasze dzieci uwielbiają je zjadać z ciepłym mlekiem czy kakaem. Ze względu na zdrowotną zawartość takiej bułeczki, powinniśmy serwować niemal codziennie, zwłaszcza że sezon na jagody właśnie trwa. Dziś mamy dla Was przepis na idealne jagodzianki.

Sezon na jagody niestety jest bardzo krótko, dlatego o tej porze roku warto sporządzać potrawy czy desery właśnie z tymi owocami. Maja bowiem wiele właściwościach odżywczych, dzięki wysokiej zawartości antocyjanów i żelaza, pomagają skutecznie zapobiegać anemii.

Jagodzianki to mięciutkie bułeczki nadziane nasza polską jagodą, w ostateczności możemy ją zastąpić borówką amerykańską, ale musicie wiedzieć, że jagoda zdecydowanie wygrywa ten pojedynek. Są bogate w antocyjany, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i przyczyniających się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona. Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie jagód pozwala również zapobiegać nadciśnieniu, czyli coraz powszechniejszemu schorzeniu cywilizacyjnemu.

Jagody są niskokaloryczne – sprawdź przepis na idealne jagodzianki

Źródło: www.kwestiaskaku.com

Dziś w jak najlepszym świetle chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na jagodzianki. Zainspirowała nas do tego strona www.kwestiasmaku.com, z której przepis pochodzi. Już na sam widok tych pysznych bułeczek, wszyscy robią się głodni. Poniżej znajdują się wszystkie potrzebne składniki i sposób wykonania. Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się trudny, ale zapewniamy, że tak nie jest. Sprawdźcie sami.

Składniki

Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant, 125 ml mleka, 250 g mąki pszennej, szczypta soli, 80 g drobnego cukru, 1 jajko, 70 g masła.
Oraz: 1 szklanka jagód, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 żółtko + 2 łyżki mleka.
Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej, 20 g zimnego masła, 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie

  • Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
  • Do misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę.
  • Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny. W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość.
  • Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
  • Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Wyrośnięte ciasto wybrać z misy, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na 10 równych części.
  • Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  • Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.
  • Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Można polać lukrem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here