Pyszna i zdrowa botwinka w słoikach na zimę. Aromatyczne przetwory idealne na zupę

Botwinka ma wyjątkowy smak, który z pewnością chcielibyśmy móc kosztować nie tylko latem. Warto zamknąć ten smakowity aromat w słoiku by cieszyć się nim również w środku zimy. Tym bardziej, że botwinka w słoikach pozwoli nam w kilka chwil zrobić pyszną i pożywną zupę, którą z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Nie zapominajmy też, że botwinka posiada bardzo wiele wartości odżywczych i witamin takich jak witamina C, B, kwas foliowy, kwas cytrynowy czy wapń i magnez.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Botwinka w słoikach na zimę – składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 4 pęczki botwinki
  • 1 główka czosnku
  • 2,5 litra wody
  • 6 łyżek octu 10%
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soli

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na deser tiramisu bez pieczenia - zachwyć nim swoich domowników i rodzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie botwinki krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy całą botwinkę, następnie kroimy liście razem z łodygami.

Krok 2. Obierz buraczki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, potem posiekaj koperek i obierz czosnek.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę z ryżem i brzoskwiniami - pychota

Krok 3. Przygotuj i wyparz słoiki, tak aby móc umieścić w nich botwinkę i buraczki.

Krok 4. Na początek nałóż do słoika około 3 łyżek utartych buraczków, następnie dołóż botwinkę. Potem na samą górę dodaj po łyżeczce koperku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Krok 5. Pokrój każdy ząbek czosnku na pół, a potem ułóż po kilka w każdym słoiku.

Krok 6. Weź garnek i wymieszaj w nim wodę, sól, ocet i cukier, całość zagotuj. Następnie pozostaw zalewę do ostygnięcia.

Krok 7. Na sam koniec wlej zalewę do każdego słoika i dobrze zakręć. Botwinka w słoikach musi być pasteryzowana przez około 20 minut, tak aby była szczelnie zamknięta.

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here