Pyszna i zdrowa botwinka w słoikach na zimę. Aromatyczne przetwory idealne na zupę

0
6483

Botwinka ma wyjątkowy smak, który z pewnością chcielibyśmy móc kosztować nie tylko latem. Warto zamknąć ten smakowity aromat w słoiku by cieszyć się nim również w środku zimy. Tym bardziej, że botwinka w słoikach pozwoli nam w kilka chwil zrobić pyszną i pożywną zupę, którą z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Nie zapominajmy też, że botwinka posiada bardzo wiele wartości odżywczych i witamin takich jak witamina C, B, kwas foliowy, kwas cytrynowy czy wapń i magnez.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Botwinka w słoikach na zimę – składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 4 pęczki botwinki
  • 1 główka czosnku
  • 2,5 litra wody
  • 6 łyżek octu 10%
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soli
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na deser tiramisu bez pieczenia - zachwyć nim swoich domowników i rodzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie botwinki krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy całą botwinkę, następnie kroimy liście razem z łodygami.

Krok 2. Obierz buraczki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, potem posiekaj koperek i obierz czosnek.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę z ryżem i brzoskwiniami - pychota

Krok 3. Przygotuj i wyparz słoiki, tak aby móc umieścić w nich botwinkę i buraczki.

Krok 4. Na początek nałóż do słoika około 3 łyżek utartych buraczków, następnie dołóż botwinkę. Potem na samą górę dodaj po łyżeczce koperku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Krok 5. Pokrój każdy ząbek czosnku na pół, a potem ułóż po kilka w każdym słoiku.

Krok 6. Weź garnek i wymieszaj w nim wodę, sól, ocet i cukier, całość zagotuj. Następnie pozostaw zalewę do ostygnięcia.

Krok 7. Na sam koniec wlej zalewę do każdego słoika i dobrze zakręć. Botwinka w słoikach musi być pasteryzowana przez około 20 minut, tak aby była szczelnie zamknięta.

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm
DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here