Botwinka ma wyjątkowy smak, który z pewnością chcielibyśmy móc kosztować nie tylko latem. Warto zamknąć ten smakowity aromat w słoiku by cieszyć się nim również w środku zimy. Tym bardziej, że botwinka w słoikach pozwoli nam w kilka chwil zrobić pyszną i pożywną zupę, którą z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Nie zapominajmy też, że botwinka posiada bardzo wiele wartości odżywczych i witamin takich jak witamina C, B, kwas foliowy, kwas cytrynowy czy wapń i magnez.
Botwinka w słoikach na zimę – składniki:
- 1 pęczek koperku
- 4 pęczki botwinki
- 1 główka czosnku
- 2,5 litra wody
- 6 łyżek octu 10%
- 2,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie botwinki krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy całą botwinkę, następnie kroimy liście razem z łodygami.
Krok 2. Obierz buraczki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, potem posiekaj koperek i obierz czosnek.
Krok 3. Przygotuj i wyparz słoiki, tak aby móc umieścić w nich botwinkę i buraczki.
Krok 4. Na początek nałóż do słoika około 3 łyżek utartych buraczków, następnie dołóż botwinkę. Potem na samą górę dodaj po łyżeczce koperku.
Krok 5. Pokrój każdy ząbek czosnku na pół, a potem ułóż po kilka w każdym słoiku.
Krok 6. Weź garnek i wymieszaj w nim wodę, sól, ocet i cukier, całość zagotuj. Następnie pozostaw zalewę do ostygnięcia.
Krok 7. Na sam koniec wlej zalewę do każdego słoika i dobrze zakręć. Botwinka w słoikach musi być pasteryzowana przez około 20 minut, tak aby była szczelnie zamknięta.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>