Najsmaczniejszy chłodnik z botwiny. Prosty przepis, który pokochasz

Chłodnik litewski to jedna z najbardziej znanych i najprostszych zup jakie istnieją. Ze względu na to, że jest ona podawana na zimno, świetnie sprawdzi się na obiad w czasie upalnych dni. Dodatkowo jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu zaoszczędzimy czas spędzany w kuchni.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem na kefirze - zawsze się udaje

Składniki na chłodnik litewski:

  • Pęczek botwinki
  • ½ pęczku koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 ml wody
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2/3 ogórki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 g maślanki
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Cukier, sól i pieprz do smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Ucierane ciasto z jagodami - szybki i efektowny domowy placek

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jak przygotować chłodnik litewski krok po kroku:

Krok 1. Na początek poszatkuj botwinkę, a ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce jarzynowej (średnie oczka). Następnie posiekaj szczypiorek i koperek.

Krok 2. Przygotuj garnek i wlej do niego 200 ml wody, potem dodaj botwinkę i po jednej łyżeczce soli i cukru. Całość zagotuj, a następnie przykryj pokrywką i gotuj około 3 minuty.

Krok 3. Gdy botwinka trochę się podgotuje przełóż ją do dużego naczynia by ostygła.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę pieczarkową - zachwyć nią swoich domowników

Krok 4.  Starte ogórki posyp około ½ łyżeczki soli i odstaw na bok, aż do momentu aż puszczą wodę – następnie je odcedź.

Krok 5. Do wystudzonej botwinki kolejno dodaj kefir, maślankę i jogurt, a potem pozostałe składniki. Na koniec dopraw chłodnik litewski sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Krok 6. Wstaw chłodnik do lodówki na około 20 minut, tak aby był odpowiednio schłodzony przed podaniem. Następnie podaj go z jajkiem na twardo.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami - jest bardzo smaczna

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here