Nalewka z czereśni – babciny przepis na niesamowitą czereśniówkę

0
5060
Nalewka z czereśni, przepis na czereśniówkę

Czereśnie to z pewnością nasz faworyt wśród letnich owoców, nie dość, że są pyszne na surowo, to można z nich przygotować prawdziwe cuda. Nalewka z czereśni to świetny sposób na nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol we krwi, a także na dnę moczanową. Oprócz tego czereśniówka działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku reumatyzmu. Przeciwskazaniem do spożywania trunku jest nadwrażliwość na salicyny, a także alergia na czereśnie.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Nalewka z czereśni – składniki:

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania czereśniówki krok po kroku:

Krok 1. Na początek obierz czereśnie z ogonków i dokładnie umyj, następnie przesyp je do czystego, wyparzonego słoika (ok. 3 litrowego). Czereśnie pozostawiamy z pestkami.

Krok 2. Tak przygotowane owoce zalej alkoholem, potem zakręć szczelnie słoik i odłóż na minimum 5 tygodni w ciepłe miejsce.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z kwiatów czarnego bzu każdego postawi na nogi. Pomaga na wiele schorzeń

Krok 3. Aby nalewka z czereśni się udała, należy pamiętać o systematycznym zamieszaniu słoikiem co około 3/4 dni.

Krok 4. Po wyznaczonym czasie odcedź owoce, a następnie powstały z nich płyn zamknij ponownie, szczelnie w słoiku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sok z winogron - ten sposób nie ma sobie równych

Krok 5. Odcedzone owoce należy delikatnie rozgnieść, a następnie posypać cukrem i dokładnie wymieszać. Potem wystarczy odłożyć czereśnie na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, pamiętając, aby je zamieszać raz dziennie.

Krok 6. Po 3 tygodniach należy przefiltrować płyn przez gazę, następnie dodaj go do wcześniej odlanego alkoholu. Owoce można wyrzucić.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Krok 7. Na koniec przefiltruj czereśniówkę jeszcze z 3 razy przez specjalną bibułę lub gazę, a potem przelej do butelek i szczelnie zamknij. Trunek powinien odstać około 3 miesiące, aby nabrać odpowiedniego smaku i aromatu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z imbirem - wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy zakwas buraczany - sprawdzony przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here