Nalewka z czereśni – babciny przepis na niesamowitą czereśniówkę

Czereśnie to z pewnością nasz faworyt wśród letnich owoców, nie dość, że są pyszne na surowo, to można z nich przygotować prawdziwe cuda. Nalewka z czereśni to świetny sposób na nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol we krwi, a także na dnę moczanową. Oprócz tego czereśniówka działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku reumatyzmu. Przeciwskazaniem do spożywania trunku jest nadwrażliwość na salicyny, a także alergia na czereśnie.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Nalewka z czereśni – składniki:

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania czereśniówki krok po kroku:

Krok 1. Na początek obierz czereśnie z ogonków i dokładnie umyj, następnie przesyp je do czystego, wyparzonego słoika (ok. 3 litrowego). Czereśnie pozostawiamy z pestkami.

Krok 2. Tak przygotowane owoce zalej alkoholem, potem zakręć szczelnie słoik i odłóż na minimum 5 tygodni w ciepłe miejsce.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z kwiatów czarnego bzu każdego postawi na nogi. Pomaga na wiele schorzeń

Krok 3. Aby nalewka z czereśni się udała, należy pamiętać o systematycznym zamieszaniu słoikiem co około 3/4 dni.

Krok 4. Po wyznaczonym czasie odcedź owoce, a następnie powstały z nich płyn zamknij ponownie, szczelnie w słoiku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sok z winogron - ten sposób nie ma sobie równych

Krok 5. Odcedzone owoce należy delikatnie rozgnieść, a następnie posypać cukrem i dokładnie wymieszać. Potem wystarczy odłożyć czereśnie na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, pamiętając, aby je zamieszać raz dziennie.

Krok 6. Po 3 tygodniach należy przefiltrować płyn przez gazę, następnie dodaj go do wcześniej odlanego alkoholu. Owoce można wyrzucić.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Krok 7. Na koniec przefiltruj czereśniówkę jeszcze z 3 razy przez specjalną bibułę lub gazę, a potem przelej do butelek i szczelnie zamknij. Trunek powinien odstać około 3 miesiące, aby nabrać odpowiedniego smaku i aromatu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z imbirem - wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy zakwas buraczany - sprawdzony przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here