Czereśnie to z pewnością nasz faworyt wśród letnich owoców, nie dość, że są pyszne na surowo, to można z nich przygotować prawdziwe cuda. Nalewka z czereśni to świetny sposób na nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol we krwi, a także na dnę moczanową. Oprócz tego czereśniówka działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku reumatyzmu. Przeciwskazaniem do spożywania trunku jest nadwrażliwość na salicyny, a także alergia na czereśnie.
Nalewka z czereśni – składniki:
- Około 1 kilogram czereśni
- 500 mililitrów spirytusu rektyfikowanego
- 0,6 kilograma cukru
- 500 mililitrów wódki 40%
Sposób przygotowania czereśniówki krok po kroku:
Krok 1. Na początek obierz czereśnie z ogonków i dokładnie umyj, następnie przesyp je do czystego, wyparzonego słoika (ok. 3 litrowego). Czereśnie pozostawiamy z pestkami.
Krok 2. Tak przygotowane owoce zalej alkoholem, potem zakręć szczelnie słoik i odłóż na minimum 5 tygodni w ciepłe miejsce.
Krok 3. Aby nalewka z czereśni się udała, należy pamiętać o systematycznym zamieszaniu słoikiem co około 3/4 dni.
Krok 4. Po wyznaczonym czasie odcedź owoce, a następnie powstały z nich płyn zamknij ponownie, szczelnie w słoiku.
Krok 5. Odcedzone owoce należy delikatnie rozgnieść, a następnie posypać cukrem i dokładnie wymieszać. Potem wystarczy odłożyć czereśnie na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, pamiętając, aby je zamieszać raz dziennie.
Krok 6. Po 3 tygodniach należy przefiltrować płyn przez gazę, następnie dodaj go do wcześniej odlanego alkoholu. Owoce można wyrzucić.
Krok 7. Na koniec przefiltruj czereśniówkę jeszcze z 3 razy przez specjalną bibułę lub gazę, a potem przelej do butelek i szczelnie zamknij. Trunek powinien odstać około 3 miesiące, aby nabrać odpowiedniego smaku i aromatu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>