Ptysie są od lat uwielbiane przez moją rodzinę. Podczas rodzinnych spotkań sięgają po nie wszyscy. W połączeniu z bitą śmietaną rozpływają się w ustach. Zawsze wychodzą smakowicie i każdy je uwielbia. Koniecznie wypróbuj przepis!
Składniki na ptysie z bitą śmietaną – przepis
Do przygotowania ptysi z bitą śmietaną, potrzebować będziemy następujących składników (szklanka 250 ml):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 130 g masła
- 3 duże jajka
- 800 g śmietany kremówki
- 5-6 łyżek cukru pudru
- cukier puder do obsypania
- aromat cytrynowy
- śmietan-fix
- truskawki lub inne owoce (dodatkowo)
Wykonanie ptysi z bitą śmietaną krok po kroku – przepis
Krok 1. Do przygotowanego wcześniej rondelka wlewamy szklankę wody i masło. Czekamy aż się zagotuje.
Krok 2. Gdy składniki się zagotują, dodajemy szklankę mąki i energicznie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, do momentu całkowitego połączenia się mąki z roztworem. Ciasto będzie gotowe, gdy nie będzie przyklejać się do ścianek rondelka. Przygotowaną masę zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3. Po ostygnięciu masy, dodajemy do niej po kolei jedno jajko, jednocześnie ucierając masę mikserem. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Krok 4. Masę przekładamy łyżką na blaszkę formując dowolny kształt (preferowane niewielkie koła lub prostokąty). Musimy pamiętać o odpowiednich odstępach, gdyż ptysie urosną podczas pieczenia.
Krok 5. Uformowane ptysie wkładamy do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 200*C. Ptysie pieczemy ok. 20-25 min.
Krok 6. W międzyczasie ubijamy bitą śmietanę. Trzeba pamiętać, aby przed ubijaniem śmietanka była dobrze schłodzona. Do naczynia wlewamy przygotowaną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajmy cukier puder, aromat i śmietan-fix.
Krok 7. Upieczone i ostudzone ptysie przekrajamy na pół. Środek wypełniamy bitą śmietaną. Jako dodatek możemy do masy dodać świeże owoce według uznania np. truskawki i na koniec ptysie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!