Przedstawiamy Wam dzisiaj, genialny sposób na pyszny i domowy obiad z piekarnika. Wykonanie jest wręcz błyskawiczne, więc z pewnością pokochacie ten przepis. Zapraszamy do wypróbowania i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.
Składniki na udka pieczone na kapuście – przepis
Do przygotowania pysznego obiady potrzebować będziemy następujących składników:
- 3 udka z kurczaka
- 3 plastry kapusty o grubości 2 cm
- około 20 ml oliwy z oliwek do marynaty
- czosnek w dowolnej ilości, według uznania
- przyprawy do marynaty, np.: czerwona papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, wędzona papryka, bazylia, przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- olej do posmarowania blaszki do pieczenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie dania krok po kroku – przepis
Krok 1. Blachę do pieczenia smarujemy olejem i układamy na niej 2 cm plastry kapusty. Kolejno posypujemy je pieprzem i solą.
Krok 2. Przygotowujemy marynatę do udek. Do miski wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy ją w czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z przyprawami. Do miski wkładamy udka i dokładnie pokrywamy je przygotowaną marynatą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 20 minut do lodówki. Można zamarynować mięso także np. dzień przed przygotowania dania.
Krok 3. Zamarynowane mięso układamy na plastrach kapusty i danie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Doskonałym uzupełnieniem naszego dania będą pieczone ziemniaki jak z ogniska. Życzymy smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>