Przepis na pyszne udka pieczone na kapuście – zobacz koniecznie i podziel się przepisem z innymi

Przedstawiamy Wam dzisiaj, genialny sposób na pyszny i domowy obiad z piekarnika. Wykonanie jest wręcz błyskawiczne, więc z pewnością pokochacie ten przepis. Zapraszamy do wypróbowania i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na udka pieczone na kapuście – przepis

Do przygotowania pysznego obiady potrzebować będziemy następujących składników:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 plastry kapusty o grubości 2 cm
  • około 20 ml oliwy z oliwek do marynaty
  • czosnek w dowolnej ilości, według uznania
  • przyprawy do marynaty, np.: czerwona papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, wędzona papryka, bazylia, przyprawa do kurczaka  
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania blaszki do pieczenia

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis

Przygotowanie dania krok po kroku – przepis

Krok 1. Blachę do pieczenia smarujemy olejem i układamy na niej 2 cm plastry kapusty. Kolejno posypujemy je pieprzem i solą.

Krok 2. Przygotowujemy marynatę do udek. Do miski wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy ją w czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z przyprawami. Do miski wkładamy udka i dokładnie pokrywamy je przygotowaną marynatą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 20 minut do lodówki. Można zamarynować mięso także np. dzień przed przygotowania dania. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na racuchy z białym serem - dobre na śniadanie lub obiad

Krok 3. Zamarynowane mięso układamy na plastrach kapusty i danie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Doskonałym uzupełnieniem naszego dania będą pieczone ziemniaki jak z ogniska. Życzymy smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Rewelacyjne klopsiki po cygańsku - przepis na smaczny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here