Jeśli szukasz przepisu na nietuzinkową przystawkę na przyjęcie lub po prostu smakowitą przekąskę w ciągu dnia, to kalafior w ciście to strzał w 10! Jest ekspresowy w przygotowaniu, a jego smak jest tak wyjątkowy, że z pewnością zagości na Twoim stole częściej.
Kalafior w cieście swój niesamowity smak i chrupkość zawdzięcza smażeniu w głębokim oleju. Dużą zaletą tego dania jest również możliwość modyfikacji przepisu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki – dodaj więcej pikantnej papryki, jeśli jesteś fanem ziół – zaszalej z bazylią i oregano. Dzięki temu za każdym razem kalafior będzie smakował wyjątkowo.
Kalafior w cieście – potrzebne składniki:
Oprócz składników do przygotowania samego kalafiora przyda Ci się również wysoki garnek, olej do głębokiego smażenia oraz miska w której obtoczysz kalafiora w cieście. Przygotuj również szczypce do bezpiecznego wkładania kalafiora do gorącego oleju, łyżkę cedzakową do wyjmowania go i ręczniki papierowe.
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cebuli granulowanej
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
- 125 mililitrów wody
Chrupiący kalafior w cieście – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj kalafiora pod bieżącą wodą, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym. Potem podziel go na małe kawałki, podobnej wielkości.
Krok 2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, następnie całość wymieszaj. Dodaj do miski z przyprawami i mąką wodę, a potem całość ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pamiętaj, że ten przepis możesz modyfikować – dobierz przyprawy według własnych upodobań.
Krok 3. Do tak przygotowanego ciasta włóż uszykowane różyczki kalafiora, następnie obtocz je dokładnie, tak aby każda z nich była nim równomiernie pokryta.
Krok 4. Wlej do garnka olej na wysokość około 3 centymetrów, potem rozgrzej go do temperatury 170 stopni.
Krok 5. Na rozgrzany olej wkładamy szczypcami pojedynczo różyczki kalafiora, następnie smażymy je przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 6. Usmażonego kalafiora wyjmij z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, a potem wyłóż na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Chrupiący kalafior w cieście jest gotowy do podania. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>