Bardzo prosta i łatwa w wykonaniu sałatka z ogórków to idealna propozycja na przetwory. Jest wielobarwna, gdyż robię ją z kilku warzyw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest rewelacyjna jako sałatka do obiadów, ale również sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do grilla. Robię ją co roku, więc za każdym razem mam pewność, że wyjdzie znakomicie.
Uwielbiam jej smak, tak samo jak moi bliscy, więc nie wyobrażam sobie zimy bez tej sałatki. Jest przede wszystkim bardzo zdrowa, gdyż warzywa znajdujące się w tej sałatce posiadają szereg witamin, które sprzyjają naszemu organizmowi. Koniecznie wypróbuj ten przepis na rewelacyjną sałatę z wielu warzyw! Polecam!
Składniki na sałatkę z ogórków – przepis:
Składniki na zalewę:
- 1 litr wody
- szklanka octu 10 %
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka gorczycy i kolendry
- po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie sałatki z ogórków krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Następnie z ogórków obcinamy końcówki i kroimy na plasterki o grubości ok. 3-4 mm.
Krok 2. Pokrojone ogórki przekładamy do miski.
Krok 3. Marchew obieramy i również kroimy w plastry o grubości 2 mm.
Krok 4. Cebulę obieramy i przekrajamy w półplasterki, a paprykę kroimy w paseczki.
Krok 5. Wszystkie pokrojone warzywa dokładnie ze sobą mieszamy i zasypujemy 3 łyżkami soli. Odkładamy na 2 godziny co jakiś czas mieszając.
Krok 6. Warzywa wypuszczą sok, więc odlewamy sok, a warzywa wrzucamy do słoików (3/4 słoika).
Krok 7. W tym kroku zaczniemy przygotowywać zalewę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, ocet i przyprawy. Całość zagotowujemy.
Krok 8. Gorącą zalewę wlewamy do słoików tak aby zakryć wszystkie warzywa. Gotowe słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>