Klopsiki po cygańsku, to świetny przepis na pyszny i sycący obiad. Danie można podać na kilka sposobów np. z makaronem, delikatnym kuskusem, kaszą gryczaną, kluskami śląskimi czy ziemniakami. Doskonale będzie smakować nawet z samym pieczywem.
Przepis na klopsiki po cygańsku to sprawdzone danie, które z pewnością posmakuje wszystkim. Potrawy cygańskie charakteryzują się swoją pikanterią, ale oczywiście możemy ją dozować według swoich upodobań. Podstawą dania jest mięso mielone, papryka, pieczarki i pomidory.
Składniki potrzebne do klopsików po cygańsku – przepis
Do wykonania dania potrzebować będziemy następujących składników:
- pół kg dowolnego mięsa mielonego
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg pieczarek
- 2 duże czerwone papryki
- 3 – 4 średnie ogórki kiszone
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- 400 g przecieru pomidorowego (lub pomidory w puszce)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, chili, garść natki pietruszki
- olej
- gorąca woda 200 ml
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie klopsików krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od pokrojenia jednej małej cebuli w drobną kostkę. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę mięsną doprawiamy do smaku łyżeczką majeranku, musztardą, kaszą manną, solą i pieprz.
Krok 2. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania lekko kleistej masy. Formujemy około 30 małych klopsików. Smażymy je na rumiano z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3. Do rondla po smażeniu mięsa wsypujemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy do momentu, gdy pieczarki delikatnie się zarumienią. Kolejno dodajemy resztę cebuli, wcześniej pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę.
Krok 4. Gdy cebula się zrumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy 5 minut często mieszając, by nic nie przywarło. Następnie wlewamy gorącą wodę.
Krok 5. Do warzyw dokładamy usmażone klopsiki, doprawiamy solą, pieprzem oraz chili – według uznania. Gotujemy całość 15 minut.
Krok 6. Po upływie tego czasu wlewamy pastę pomidorową i dokładamy koncentrat pomidorowy, pokrojone w półplasterki ogórki oraz łyżeczkę cukru. Całość dusimy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy garść drobno posiekanej natki pietruszki. Smacznego!