Rewelacyjne klopsiki po cygańsku – przepis na smaczny obiad

0
22143

Klopsiki po cygańsku, to świetny przepis na pyszny i sycący obiad. Danie można podać na kilka sposobów np. z makaronem, delikatnym kuskusem, kaszą gryczaną, kluskami śląskimi czy ziemniakami. Doskonale będzie smakować nawet z samym pieczywem.

Przepis na klopsiki po cygańsku to sprawdzone danie, które z pewnością posmakuje wszystkim. Potrawy cygańskie charakteryzują się swoją pikanterią, ale oczywiście możemy ją dozować według swoich upodobań. Podstawą dania jest mięso mielone, papryka, pieczarki i pomidory.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki potrzebne do klopsików po cygańsku – przepis

Do wykonania dania potrzebować będziemy następujących składników:

  • pół kg dowolnego mięsa mielonego
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 – 4 średnie ogórki kiszone
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 400 g przecieru pomidorowego (lub pomidory w puszce)
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, chili, garść natki pietruszki
  • olej
  • gorąca woda 200 ml
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie klopsików krok po kroku – przepis

Krok 1. Zaczynamy od pokrojenia jednej małej cebuli w drobną kostkę. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę mięsną doprawiamy do smaku łyżeczką majeranku, musztardą, kaszą manną, solą i pieprz.
 
Krok 2. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania lekko kleistej masy. Formujemy około 30 małych klopsików. Smażymy je na rumiano z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis
 
Krok 3. Do rondla po smażeniu mięsa wsypujemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy do momentu, gdy pieczarki delikatnie się zarumienią. Kolejno dodajemy resztę cebuli, wcześniej pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę.
 
Krok 4. Gdy cebula się zrumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy 5 minut często mieszając, by nic nie przywarło. Następnie wlewamy gorącą wodę.
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników
 
Krok 5. Do warzyw dokładamy usmażone klopsiki, doprawiamy solą, pieprzem oraz chili –  według uznania. Gotujemy całość 15 minut.
 
Krok 6. Po upływie tego czasu wlewamy pastę pomidorową i dokładamy koncentrat pomidorowy, pokrojone w półplasterki ogórki oraz łyżeczkę cukru. Całość dusimy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy garść drobno posiekanej natki pietruszki. Smacznego!
 
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here