Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy do najniższych to cieszą się ogromnym powodzeniem. Lada moment wielbiciele zapraw zaczną wykupywać truskawki w kilogramach po to by przygotować swoje własne, domowe przetwory. Jeśli również uwielbiasz pyszny, słodki dżemik z czerwonych owoców, z pewnością powinieneś wypróbować nasz przepis na najlepszy dżem truskawkowy. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, zrobi go każdy!
Składniki na dżem truskawkowy:
- 2 kilogramy truskawek
- 800 gram cukru
- 2 cytryny
Przepis na najlepszy dżem z truskawek krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności myjemy truskawki i obieramy je z szypułek, następnie kroimy na ćwiartki.
Krok 2. Wkładamy pokrojone owoce do szerokiego garnka i wstawiamy je na gaz na wolnym ogniu, potem doprowadzamy do wrzenia, mieszając co jakiś czas. Ściągamy dżem z ognia.
Krok 3. Podgotowane owoce rozgniatamy jeszcze bardziej (świetnie sprawdzi się tutaj tłuczek do ziemniaków), a następnie dodajemy do nich sok z wyciśniętej cytryny oraz cukier.
Krok 4. Dżem z truskawek gotujemy na małym ogniu około 3-4 godzin, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypalił. Wolne gotowanie sprawi, że woda odparuje, a dżem nabierze odpowiedniej konsystencji.
Krok 5. Jeszcze gorący dżem przelej do wyparzonych, czystych słoików, następnie je zakręć i ostudź obrócone do góry dnem. Nasz przepis na najlepszy dżem truskawkowy umożliwi Ci przechowywanie zapraw dłuższy czas jeśli tylko go zapasteryzujesz.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>