Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

0
39881

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy do najniższych to cieszą się ogromnym powodzeniem. Lada moment wielbiciele zapraw zaczną wykupywać truskawki w kilogramach po to by przygotować swoje własne, domowe przetwory. Jeśli również uwielbiasz pyszny, słodki dżemik z czerwonych owoców, z pewnością powinieneś wypróbować nasz przepis na najlepszy dżem truskawkowy. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, zrobi go każdy!

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowe szybkie ciasto bez pieczenia - pokocha je cała rodzina

Składniki na dżem truskawkowy:

  • 2 kilogramy truskawek
  • 800 gram cukru
  • 2 cytryny
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

przepis na najlepszy dżem truskawkowy

Przepis na najlepszy dżem z truskawek krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności myjemy truskawki i obieramy je z szypułek, następnie kroimy na ćwiartki.

Krok 2. Wkładamy pokrojone owoce do szerokiego garnka i wstawiamy je na gaz na wolnym ogniu, potem doprowadzamy do wrzenia, mieszając co jakiś czas. Ściągamy dżem z ognia.

DZISIAJ GRZEJE:  Salceson z butelki - genialny przepis na domową wędlinę. Sprawdź koniecznie

Krok 3. Podgotowane owoce rozgniatamy jeszcze bardziej (świetnie sprawdzi się tutaj tłuczek do ziemniaków), a następnie dodajemy do nich sok z wyciśniętej cytryny oraz cukier.

Krok 4. Dżem z truskawek gotujemy na małym ogniu około 3-4 godzin, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypalił. Wolne gotowanie sprawi, że woda odparuje, a dżem nabierze odpowiedniej konsystencji.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Krok 5. Jeszcze gorący dżem przelej do wyparzonych, czystych słoików, następnie je zakręć i ostudź obrócone do góry dnem. Nasz przepis na najlepszy dżem truskawkowy umożliwi Ci przechowywanie zapraw dłuższy czas jeśli tylko go zapasteryzujesz.

DZISIAJ GRZEJE:  Lecznicza nalewka z dzikiej róży - sprawdź przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z mniszka lekarskiego. Łatwy przepis na odporność i oczyszczony organizm

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodną sałatkę gyros - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście - Hit wśród dań z piekarnika

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here