Sałatka z jajkiem i tuńczykiem jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu, a przy tym pyszna i lekka. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na fit danie na śniadanie lub kolację, to koniecznie sprawdź ten przepis. Ta sałatka z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi morskich smaków.
Jednak nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem ryb, to polecam choć raz skosztować tego pysznego połączenia świeżych warzyw, jajek i ryby. Ponadto, sałatka z jajkiem i tuńczykiem ma bardzo mało kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się u osób na diecie. Tuńczyk jest idealnym uzupełnieniem diety w przypadku wzmożonej aktywności fizycznej, bowiem dostarcza bardzo dużą ilość białka.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – składniki:
Nasza wiosenna sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, a przy tym jest niesamowicie pożywna i lekka. Wykonaj przepis krok po kroku i ciesz się zdrowym i pysznym posiłkiem.
- Puszka tuńczyka w sosie własnym (150 gram)
- ½ główki małej sałaty rzymskiej lub lodowej
- 10 zielonych oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- ½ papryki czerwonej
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- ½ pęczka szczypiorku
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1 płaska łyżka musztardy
- Sól
- Pieprz
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo, następnie przestudź je i obierz ze skorupek. Potem pokrój każde z nich na ćwiartki.
Krok 2. Umyj dokładnie wszystkie warzywa, a potem osusz. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory i oliwki na połówki. Następnie pokrój w piórka lub półplasterki czerwoną cebulę.
Krok 3. Przygotuj niedużą miseczkę, a potem umieść w niej wszystkie składniki potrzebne do zrobienia sosu. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Krok 4. Teraz pozostaje tylko połączyć wszystkie składniki w całość. Najpierw umieść w misce sałatę podzieloną na mniejsze kawałki, następnie włóż wszystkie pokrojone warzywa.
Krok 5. Kolejną warstwą naszej sałatki będzie tuńczyk, jednak pamiętaj by najpierw również go podzielić na mniejsze części. Później dodaj jajka i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Następnie udekoruj wierzch posiekanym szczypiorkiem. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem gotowa! Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>