Sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Przepis idealny na śniadanie

0
3887

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu, a przy tym pyszna i lekka. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na fit danie na śniadanie lub kolację, to koniecznie sprawdź ten przepis. Ta sałatka z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi morskich smaków.

Jednak nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem ryb, to polecam choć raz skosztować tego pysznego połączenia świeżych warzyw, jajek i ryby. Ponadto, sałatka z jajkiem i tuńczykiem ma bardzo mało kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się u osób na diecie. Tuńczyk jest idealnym uzupełnieniem diety w przypadku wzmożonej aktywności fizycznej, bowiem dostarcza bardzo dużą ilość białka.

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka makaronowa z żółtym serem i świeżymi warzywami. Idealna na grilla z przyjaciółmi

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – składniki:

Nasza wiosenna sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, a przy tym jest niesamowicie pożywna i lekka. Wykonaj przepis krok po kroku i ciesz się zdrowym i pysznym posiłkiem.

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym (150 gram)
  • ½ główki małej sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 10 zielonych oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ½ papryki czerwonej
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka szczypiorku
Sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • Sól
  • Pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rewelacyjną zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym - urozmaica każdy Wielkanocny stół

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo, następnie przestudź je i obierz ze skorupek. Potem pokrój każde z nich na ćwiartki.

Krok 2. Umyj dokładnie wszystkie warzywa, a potem osusz. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory i oliwki na połówki. Następnie pokrój w piórka lub półplasterki czerwoną cebulę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śledzia po sułtańsku - pyszna marynata, która jest HITEM. Idealna na święta
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Krok 3. Przygotuj niedużą miseczkę, a potem umieść w niej wszystkie składniki potrzebne do zrobienia sosu. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Krok 4. Teraz pozostaje tylko połączyć wszystkie składniki w całość. Najpierw umieść w misce sałatę podzieloną na mniejsze kawałki, następnie włóż wszystkie pokrojone warzywa.

Krok 5. Kolejną warstwą naszej sałatki będzie tuńczyk, jednak pamiętaj by najpierw również go podzielić na mniejsze części. Później dodaj jajka i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Następnie udekoruj wierzch posiekanym szczypiorkiem. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem gotowa! Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Izaura. Łatwy przepis, który rozpieści Twoje podniebienie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki czosnkowe. Niezawodny przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na sałatkę berlińską. Pyszne danie ze składników, które masz w domu
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here