Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek robi wielką różnicę

0
29808

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są w standardowej wersji czy mielone, to znikają z talerzy najszybciej. W związku z uwielbieniem do kotletów wśród moich domowników zdecydowałam się wypróbować przepis na kotlety z dodatkiem cukinii. Musicie ich spróbować, są soczyste i aromatyczne!

Jednak kotlety z kurczaka mają to do siebie (szczególnie te mielone), że są dość suche. Ja lubię gdy mięso jest delikatne, ale soczyste, dlatego eksperymentowałam z różnymi dodatkami. Tym razem zdecydowałam się dodać do mojego przepisu cukinię, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Połączenie smaku przyprawionego mięsa z delikatnym smakiem cukinii to idealna kompozycja, która świetnie sprawdzi się na pyszny obiad.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna i zachwycająca nowość na świątecznym stole

Składniki na kotlety z kurczaka z cukinią:

Mielone kotlety to szybki i sprawdzony pomysł na obiad, dzięki temu, że nie wymagają wielu składników. Ponadto, w tym domowym przepisie nie trzeba nawet używać cebuli by osiągnąć ten pyszny smak. Wystarczy kilka podstawowych składników, a cała rodzina będzie zadowolona.

  • 1 kilogram mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Mielone kotlety z kurczaka – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek dokładnie umyj cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Potem posól i odstaw na kilka minut, tak aby puściła sok.

*W przypadku starszej cukinii należy najpierw obrać ją ze skóry.

Krok 2. W drugiej misce umieść mięso mielone i dodaj do niego odciśniętą z soków cukinię.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

Krok 3. Następnie do mięsnej masy dodaj jajko, bułkę tartą, pieprz, sól, przyprawę do kurczaka oraz posiekany koperek.

Krok 4. Nasze mięso na kotlety z kurczaka dokładnie wymieszaj, tak aby powstała zbita masa. Następnie przykryj ją folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Krok 5. Po tym czasie bułka tarta powinna nieco spęcznieć, więc możemy zwilżonymi dłońmi uformować kotlety.

DZISIAJ GRZEJE:  Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików. Pyszny obiad w kilka minut

Krok 6. Rozgrzej patelnię z olejem, a gdy już będzie gorący wyłóż na niego około 4-5 kotletów. Mięso smażymy tylko do zarumienienia po obu stronach.

Krok 7. Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z kilkoma kawałkami masła. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierniczki alpejskie - tak pysznych jeszcze nie jedliście
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodny makowiec zawijany - idealny na świąteczny stół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here