Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są w standardowej wersji czy mielone, to znikają z talerzy najszybciej. W związku z uwielbieniem do kotletów wśród moich domowników zdecydowałam się wypróbować przepis na kotlety z dodatkiem cukinii. Musicie ich spróbować, są soczyste i aromatyczne!
Jednak kotlety z kurczaka mają to do siebie (szczególnie te mielone), że są dość suche. Ja lubię gdy mięso jest delikatne, ale soczyste, dlatego eksperymentowałam z różnymi dodatkami. Tym razem zdecydowałam się dodać do mojego przepisu cukinię, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Połączenie smaku przyprawionego mięsa z delikatnym smakiem cukinii to idealna kompozycja, która świetnie sprawdzi się na pyszny obiad.
Składniki na kotlety z kurczaka z cukinią:
Mielone kotlety to szybki i sprawdzony pomysł na obiad, dzięki temu, że nie wymagają wielu składników. Ponadto, w tym domowym przepisie nie trzeba nawet używać cebuli by osiągnąć ten pyszny smak. Wystarczy kilka podstawowych składników, a cała rodzina będzie zadowolona.
- 1 kilogram mięsa mielonego z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 cukinia (średnia)
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Mielone kotlety z kurczaka – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek dokładnie umyj cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Potem posól i odstaw na kilka minut, tak aby puściła sok.
*W przypadku starszej cukinii należy najpierw obrać ją ze skóry.
Krok 2. W drugiej misce umieść mięso mielone i dodaj do niego odciśniętą z soków cukinię.
Krok 3. Następnie do mięsnej masy dodaj jajko, bułkę tartą, pieprz, sól, przyprawę do kurczaka oraz posiekany koperek.
Krok 4. Nasze mięso na kotlety z kurczaka dokładnie wymieszaj, tak aby powstała zbita masa. Następnie przykryj ją folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Krok 5. Po tym czasie bułka tarta powinna nieco spęcznieć, więc możemy zwilżonymi dłońmi uformować kotlety.
Krok 6. Rozgrzej patelnię z olejem, a gdy już będzie gorący wyłóż na niego około 4-5 kotletów. Mięso smażymy tylko do zarumienienia po obu stronach.
Krok 7. Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z kilkoma kawałkami masła. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>