Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym – pyszny i szybki obiad

0
5466

Domowe kluski śląskie z sosem kurkowym to danie, którego każdy z Was musi koniecznie spróbować. Mięciutkie i delikatne w smaku kluski śląskie uwielbiane są chyba przez wszystkich, lecz nie każdy zna odpowiednie proporcje. Dzięki naszemu przepisowi już nigdy nie zrobisz błędu podczas ich przygotowania.

Aktualnie sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. W lesie pojawiają się pierwsze kurki i borowiki, co tym bardziej zachęca do zrobienia pysznego sosu do klusek.
 
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Przygotowanie sosu kurkowo – borowikowego

Składniki potrzebne do sosu:

  • 200 g kurek
  • 100 g borowików
  • 1 cebula cukrowa
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % – 100 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy i zioła: po pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, mała garść siekanego kopru
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 1. Świeże kurki i borowiki myjemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Czyste grzyby osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2. Cebule i czosnek kroimy na drobną kostkę i przesmażamy je na maśle. Dorzucamy świeże grzyby. Smażymy całość chwile pod przykryciem.

Krok 3. Cebulę wraz z grzybami zalewamy śmietaną 30%. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wciskamy sok z cytryny. Na sam koniec dodajemy posiekany świeży koperek lub pietruszkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Przepis na kluski śląskie

Do 1 kg ugotowanych zmielonych ziemniaków dajemy 1/4 kostki rozpuszczonego masła, 20 dag skrobi ziemniaczanej, 1 jajko, całość dokładnie mieszamy. Uformowane małe kluski gotujemy w osolonej wodzie, po trzech minutach od wypłynięcia są gotowe.
Gdy ciasto nie jest zbyt gęste to dosypujemy odrobinę więcej skrobi. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here