Domowe kluski śląskie z sosem kurkowym to danie, którego każdy z Was musi koniecznie spróbować. Mięciutkie i delikatne w smaku kluski śląskie uwielbiane są chyba przez wszystkich, lecz nie każdy zna odpowiednie proporcje. Dzięki naszemu przepisowi już nigdy nie zrobisz błędu podczas ich przygotowania.
Przygotowanie sosu kurkowo – borowikowego
Składniki potrzebne do sosu:
- 200 g kurek
- 100 g borowików
- 1 cebula cukrowa
- 4 spore ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki 30 % – 100 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy i zioła: po pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, mała garść siekanego kopru
Krok 1. Świeże kurki i borowiki myjemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Czyste grzyby osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2. Cebule i czosnek kroimy na drobną kostkę i przesmażamy je na maśle. Dorzucamy świeże grzyby. Smażymy całość chwile pod przykryciem.
Krok 3. Cebulę wraz z grzybami zalewamy śmietaną 30%. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wciskamy sok z cytryny. Na sam koniec dodajemy posiekany świeży koperek lub pietruszkę.
Przepis na kluski śląskie
Do 1 kg ugotowanych zmielonych ziemniaków dajemy 1/4 kostki rozpuszczonego masła, 20 dag skrobi ziemniaczanej, 1 jajko, całość dokładnie mieszamy. Uformowane małe kluski gotujemy w osolonej wodzie, po trzech minutach od wypłynięcia są gotowe.
Gdy ciasto nie jest zbyt gęste to dosypujemy odrobinę więcej skrobi. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>