Szybka i smaczna surówka „Colesław” – zobacz przepis

0
18515

Dziś mamy dla Was przepis na pyszną i smaczną surówkę „Colesław”. Zapewne większość z Was ją zna, ale i znajdą się zapewne tacy, którzy jeszcze nigdy jej nie jedli. Każdy bowiem kiedyś tam zaczyna swoją przygodę w kuchni i właśnie do takich osób skierowany jest dzisiejszy przepis. 

Składniki na surówkę „Colesław”

Składniki są bardzo proste i dostępne w każdym warzywniaku czy markecie. Zatem potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/2 białej kapusty (ok. 750 g)
  • 1/4 cebuli
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • koperek lub natka pietruszki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie surówki krok po kroku – przepis

Krok 1. Kapustę myjemy i obieramy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Kolejno kapustę należy przekroić na pół, potem na ćwiartki i wykroić głąb.

Krok 2. Szatkujemy kapustę cieniutko i przekładamy do miski. Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Jabłko po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do surówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na surówkę Mafijną - od dziś będzie ulubionym dodatkiem do Twojego obiadu

Krok 3. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 4. Dodajemy majonez i wlewamy ocet winny z sokiem z cytryny oraz miodem. Dodajemy także koper bądź pietruszkę (można oba składniki). Surówkę dokładnie mieszamy i gotowe! 🙂 Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here