Za czasów mojej młodości ogniska były bardzo popularne. Piekło się wówczas kiełbaski na patyku i zajadało pieczone ziemniaczki. Teraz niestety odeszło się od tego zwyczaju i większość z nas wybiera grilla niż ognisko.
Smak pieczonych ziemniaków jest niezastąpiony, dzisiejsza receptura pozwoli choć na chwilę przenieść się w lata gdzie ogniska ciszyły się powodzeniem. Przepis jest tak banalny, że aż dziwne, że ziemniaki przygotowane w ten sposób są tak smaczne.
Składniki na ziemniaki jak z ogniska – przepis
Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebować będziemy następujących składników:
- 1,5 kg ziemniaków jednakowej, średniej wielkości
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki drobnej soli
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- opcjonalnie 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ziemniaków krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Krok 2. Gdy piekarnik się rozgrzewa przygotowujemy nasze ziemniaki. W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, sól, czosnek i paprykę.
Krok 3. Ziemniaków ie obieramy, szorujemy je dokładnie pod bieszącą wodą i jeszcze mokre obtaczamy w mieszance z mąki.
Krok 4. Ziemniaki wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny lub do czasu, aż będą miękkie. Podajemy z solą i masłem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>