Sezon na cukinię wciąż trwa, a Tobie skończyły się pomysły co z nią zrobić? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii. Jest smaczny i zdrowy, posmakuje wszystkim domownikom i pozytywnie ich zaskoczy.
Składniki do pasztetu z cukinii
Do przygotowania pasztu z cukinii potrzebować będziemy:
- 1 kg młodej cukinii (3 średnie sztuki)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- sól, pieprz
- po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy oraz suszonego oregano
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie pasztetu z cukinii krok po kroku
Krok 1. Zaczynamy od umycia i osuszenia cukinii. Kolejno przycinamy ją na końcach i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również należy ją zetrzeć na tarce, tym razem o małych oczkach.
Krok 2. Cukinię i cebulę umieszczamy w dużej misce i dodajemy 2 łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wykładamy ją na sito i bardzo dokładnie dociskając dłonią, odsączamy ją z całego soku.
Krok 3. Do odciśniętej cukinii dodajemy obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka. Doprawiamy pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie mieszamy.
Krok 4. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Masę na pasztet wykładamy do małej keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uklepujemy i wyrównujemy łyżką. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 15 minut do zrumienienia pasztetu. Przed podaniem pasztet należy całkowicie ostudzić. Smacznego!!!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>