Przepis na pasztet z cukinii – jest naprawdę bardzo dobry. Koniecznie musisz go zrobić w domu

0
23759

Sezon na cukinię wciąż trwa, a Tobie skończyły się pomysły co z nią zrobić? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii. Jest smaczny i zdrowy, posmakuje wszystkim domownikom i pozytywnie ich zaskoczy.

Cukinia to wspaniałe warzywo. Posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Bogata jest w żelazo, potas i magnez, ma również sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Cukinia to samo zdrowie, także warto wykorzystać je w 100%, gdy sezon w pełni.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Składniki do pasztetu z cukinii 

Do przygotowania pasztu z cukinii potrzebować będziemy:

  • 1 kg młodej cukinii (3 średnie sztuki)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy oraz suszonego oregano

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Wykonanie pasztetu z cukinii krok po kroku

Krok 1. Zaczynamy od umycia i osuszenia cukinii. Kolejno przycinamy ją na końcach i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również należy ją zetrzeć na tarce, tym razem o małych oczkach.

Krok 2. Cukinię i cebulę umieszczamy w dużej misce i dodajemy 2 łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wykładamy ją na sito i bardzo dokładnie dociskając dłonią, odsączamy ją z całego soku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dietetyczne naleśniki z cukinią - są po prostu przepyszne

Krok 3. Do odciśniętej cukinii dodajemy obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka. Doprawiamy pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie mieszamy.

Krok 4. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Masę na pasztet wykładamy do małej keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uklepujemy i wyrównujemy łyżką. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 15 minut do zrumienienia pasztetu. Przed podaniem pasztet należy całkowicie ostudzić. Smacznego!!!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here