Śledzie z żurawiną to tylko na pierwszy rzut oka dziwaczne połączenie. Okazuje się bowiem, że słoność śledzia świetnie łączy się ze słodyczą żurawiny, dając razem znakomitą mieszankę smaków.
Przepis na to danie możesz wykorzystać już za kilka dni, bowiem Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a Wigilia wypada już w następną niedzielę.
Składniki na śledzie z żurawiną – przepis
Do wykonania tej potrawy potrzebujesz:
- 4 średnie sztuki filetów śledziowych ala Matjas
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała biała cebula
- 2 łyżki octu spirytusowego 10 %
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Szklanka plus ewentualnie kilka łyżek oleju rzepakowego do zalania śledzi
Śledzie z żurawiną krok po kroku – przepis
Krok 1. Śledzie umyj i zamocz w zimnej wodzie na godzinę lub najlepiej dwie. Po tym czasie wyjmij je, osusz i pokrój na około 2-centymetrowe plasterki.
Krok 2. Kiedy śledzie się moczą, zrób podobną rzecz z żurawiną. Zalej ją wrzątkiem i odstaw na godzinę. Ją także osusz po moczeniu.
Krok 3. Śledzie przełóż do miski i dodaj ocet. Odstaw je tak na kwadrans, co jakiś czas mieszając. Po wszystkim wylej nadmiar octu.
Krok 4. Cebulę pokrój w piórka, przełóż na sitko, przelej wrzątkiem i osusz.
Krok 5. Weź duży słoik i układaj kolejno na jego dnie: warstwę cebuli, śledzie posypane świeżo mielonym pieprzem, żurawinę, znów cebulę, znowu śledzie z pieprzem, żurawinę itd. aż do wyczerpania składników. Do słoika dodaj także ziele angielskie oraz liść laurowy. Gdy ułożysz już warstwy, zalej całość olejem, tak aby przykrył składniki. Słoik szczelnie zakręć i włóż do lodówki na dobę a najlepiej dwie.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>